Datoriile bancare neachitate ale proprietarului casei în care locuieşti te pot arunca în stradă în orice moment şi fără niciun fel de preaviz. Aceasta este realitatea dură pe care au trăit-o mai mulţi chiriaşi români în Marea Britanie, fără a putea să mai facă nimic pentru a se salva din situaţia disperată în care au ajuns.

Oamenii aveau contract de chirie încheiat în condiţii de perfectă legalitate şi erau la zi cu plata chiriei. Şi totuşi au rămas pe drumuri, când se aşteptau mai puţin, deşi nu aveau nici cea mai mică vină.

Iar problema cu care se confruntau pare una chiar fără nicio ieşire…

 

Scoşi în stradă cu acte în regulă…

Şase oameni, dintre care trei români, erau evacuaţi în doar 30 de minute dintr-o casă din Belgrave Road, Walthamstow (nord-estul Londrei), pentru care plătiseră legal chirie şi sume garanţiale. Se întâmpla acum aproximativ patru ani…

„Şase bărbaţi înalţi de 1,90m au bătut la uşa casei noastre şi ne-au arătat o legitimaţie spunându-ne respectuos, dar hotărât, că trebuie să părăsim clădirea definitiv în următoarea jumătate de oră”, ne spunea atunci Ion Butnaru, unul dintre românii care au trăit această experienţă.

Locatarii au fost scoşi în stradă pe baza unui titlu executoriu judecătoresc, fără preaviz, cu toate că îşi plătiseră chiria şi toate cheltuielile la zi.

„Am încercat să ripostez spunând că am acolo sculele cu care lucrez pe şantier, un televizor şi alte multe lucruri care nu pot fi scoase în cinci minute. Ei mi-au răspuns, însă, să îmi iau doar strictul necesar pentru că ne vor programa o întâlnire într-una din zilele următoare când ni se va permite să luăm toate lucrurile care ne aparţin.

Oamenii aceia au deschis în faţa noastră frigiderul în care aveam toţi alimente pentru o perioadă mai îndelungată şi au aruncat totul la tomberon fără să ne întrebe nimic. Unul dintre ei s-a apucat imediat şi a schimbat yala la uşa de intrare în timp ce noi toţi ascultam şocaţi fără să înţelegem ce ni se întâmplă”, mai spune Ion, un constructor care avea atunci 50 de ani.

 

citeste mai multe pe: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *