Un interviu in exclusivitate cu Stela Arhire care si-a dat demisia din functia de Secretar General Diaspora, PSD.
1. Acum, in urma demisiei, as vrea sa privim la rece ce nu a functionat in campania prezidentiala pentru care ati lucrat. Ati vrea sa ne spuneti din punctul dumneavoastra de vedere care sunt factorii ce au contribuit la esecul lui Victor Ponta?
Cu siguranță nu putem analiza încă la rece toți factorii care au dus la pierderea alegerilor. Rezultatele înregistrate dovedesc în mod clar că au fost făcute greșeli, dar importanța și substanța acestora în raport cu ansamblul campaniei trebuie să fie analizate cu calm, onestitate și transparență, asumarea responsabilității fiind absolut necesară. Cu siguranță, principalul factor care a condus la acest eșec este probabil și o comunicare defectuoasă cu alegătorii din diaspora, care a generat un val de antipatie la adresa partidului nostru și o înțelegere insuficientă a adevăratelor mesaje pe care am dorit să le transmitem alegătorilor.
2) Cum va explicati faptul ca romanii din diaspora au spus un NU hotarat mesajelor nationaliste, xenofobe, sau de discriminare religioasa si chiar familiala (ultimele prin purtatoarea de cuvant, doamna Gabriela Firea) la adresa contracandidatului lui Victor Ponta?
Nu cred că a fost niciun moment în intenția nimănui să utilizeze mesaje discriminatorii la adresa contracandidatului domnului Victor Ponta. Este însă la fel de adevărat că pe fondul disputelor strânse și a intensității luptei care s-a dus între cei doi contracandidați au apărut și situații care au favorizat răstălmăciri sau amplificări negative ale mesajelor noastre de către o parte a presei sau de mediul online. Din câte știu doamna Firea și-a cerut scuze pentru mesajele care au fost considerate discriminatorii, însă din păcate modul în care acestea au fost preluate și redate pe canalele media a iritat o mare parte a alegătorilor, inclusiv a celor din Diaspora.
3) Ar fi trebuit Victor Ponta sa fi dat o declaratie de presa prin care sa se fi dezis de mesajele xenofobe ce au aparut in presa si in retelele de socializare dar si de declaratiile discriminatorii ale Doamnei Firea cu privire la familia contracandidatului sau?
Victor Ponta a spus foarte clar că nu susține nici un fel de mesaj discriminator, inclusiv în dezbaterile televizate, dar după cum am menționat mai sus, s-a insistat mai mult pe faptul că anumite lucruri au fost spuse și nu pe ceea ce a urmat după.
4) Credeti ca prezenta aproape zilnica a lui Victor Ponta la Antene a fost ca un bumerang pentru Victor Ponta?
Ʈin să vă reamintesc că domnul Victor PONTA a fost singurul dintre cei doi candidați înscriși în bătălia electorală care a acceptat să fie prezent în platourile de televiziune a tuturor televiziunilor care i-au adresat invitații în acest sens. Mă refer aici, inclusiv la posturile de televiziune B1Tv și Realitatea TV, prin urmare a vorbi despre o prezență a domniei sale numai în televiziunile considerate favorabile nu cred ca este deloc adevărat.
Nu cred că prezența la anumite posturi TV a fost principala problemă a campaniei deoarece fiecare post are publicul său care trebuie respectat. Așa cum unele canale TV au susținut candidatura lui Victor Ponta, au fost altele care au susținut, uneori chiar mai vehement, pe cea a lui Klaus Iohannis.
5) Cum v-au ajutat colegii de partid din diaspora? In nicio tara cu exceptia Palestinei, Victor Ponta nu a castigat. Credeti ca rolul fostilor colegi din diaspora s-a incheiat ? Le-a cerut cineva demisia pentru rezultatele dezastroase? Sau asteptati personal sa isi dea demisia de onoare?
Problematica diasporei a fost de prea mult timp un subiect aproape TABU în Partidul Social Democrat, o recunosc deschis. Chiar dacă există o structură de partid în aproape toate țările în care trăiesc comunități de români această structură nu este, decât în mică măsură, una performantă. Mulți colegi din diaspora au muncit în această campanie dar rezultatele nu au fost pe măsură. Sunt trei factori majori care au contribuit la acest eșec:
1. O lipsă de implicare a conducerii centrale în sprijinul PSD-Diaspora în ceea ce privește resursele financiare și materiale alocate în general, și campaniei în particular.
2. Incapacitatea instituțiilor publice care se ocupă de românii de pretutindeni de a comunica în mod real cu aceștia (mai ales în ultimile luni) ceea ce a generat un val de antipatie la adresa Guvernului. Pot spune că un anumit Ministru a dinamitat toate eforturile noastre de a convinge românii din Diaspora de justețea demersului nostru și a “reușit” să creeze un extraordinar val împotriva partidului nostru. Este inadmisibil „să iei la mișto” milioane de români din Diaspora în calitate de membru al Guvernului și să te aștepți ca românii să voteze Victor Ponta.
3. Lipsa unui Președinte al PSD Diaspora care să reprezinte interesele acestei structuri a PSD în fața structurilor centrale ale partidului. Nu a existat un sprijin concret, doar multe vorbe, promisiuni, eventuale acuzații că se face treabă dar nici un suport real.
6) Ati cerut plecarea nepoților, finilor, cumetrilor, fiilor, fiicelor, prietenilor prietenilor sau pilelor de orice rang din acele functii sau institutii care ar fi trebuit sa aibe un rol hotarator in favoarea lui Victor Ponta in aceste alegeri. Credeti ca acestia vor pleca cunoscandu-se faptul ca unii dintre ei au fost numiti chiar de apropiati ai lui Victor Ponta sau chiar de domnia sa personal?
Sunt convinsă că eșecul campaniei va genera schimbări atât în rândul celor ce nu au avut performanțe dar și în abordarea față de problemele de interes major pentru românii din țară și din afara granițelor țării. În ceea ce privește plecarea celor mai sus menționați este un pas obligatoriu care trebuie făcut pentru a da un semn al schimbării profunde a instituțiilor publice care se ocupă de românii din afara granițelor țării. Nu cred că Victor Ponta va avea nici o reținere în a înlocui oamenii neperformanți cu persoane care pot genera performanță în acest domeniu.
7. Ce veti face de acum inainte in cariera dumneavoastra de politician?
Pot spune că până acum nu am avut o carieră politică în adevăratul sens al cuvântului. Timp de câțiva ani m-am ocupat mai mult de partea, tehnică, birocratică fără a avea luări de poziție publice decât în câteva situații. Odată cu terminarea acestei campanii am decis împreună cu o echipă de oameni tineri și nu numai, care au cunoștințe solide în ceea ce privește problematica românilor de pretutindeni, să inițiem un demers care are ca finalitate o regândire a relației statului român cu românii din afara granițelor țării. Primul pas în acest demers este solicitarea publică de înființare a unui minister pentru românii de pretutindeni, minister care să poată susține cu adevărat o relație puternică cu românii din afara granițelor țării. Guvernul Ponta a fost primul guvern post decembrist care a avut un ministru-delegat pentru românii din afara granițelor țării, dar evenimentele recente ne-au demonstrat că este nevoie de mai mult. Este nevoie de o structură solidă, cu o organigramă și un buget pe măsură, cu oameni profesioniști, care să acționeze în conformitate cu nevoile românilor din străinătate, fie că aceștia se află în provinciile istorice și Balcani fie în țările Uniunii Europene sau extracomunitare.
Un interviu realizat de Albert Craiciu