Salariaţii şi lucrătorii au dreptul să nu lucreze mai mult de 48 de ore, în medie, pe săptămână. Aceasta se calculează pentru un interval de 17 săptămâni.
Aceştia pot semna o clauză în contract prin care renunţă la dreptul de a munci maxim 48 de ore pe săptămână, fără a se exercita însă presiuni asupra lor în acest sens.
Dacă se răzgândesc şi doresc să recurgă la dreptul lor de a lucra maxim 48 de ore pe săptămână, pot face acest lucru informând angajatorul că nu mai doresc să renunţe la drepturile lor legate de programul de lucru, deşi s-ar putea să dureze câteva săptămâni până când intră în vigoare modificarea.
Un reprezentant sindical poate oferi îndrumare în această situaţie.
Salariaţii şi lucrătorii au dreptul la 11 ore de odihnă neîntrerupte la fiecare perioadă de lucru de 24 de ore.
Salariaţii sau lucrătorii angajaţi pentru a lucra în schimbul de noapte nu trebuie să muncească mai mult de opt ore noaptea într-un interval de 24 de ore.
Aceasta se calculează prin stabilirea unei medii pentru un interval de 17 săptămâni sau pe perioada contractului dacă aceasta este mai mică.
Exemplu: un lucrător temporar angajat pentru o lună nu trebuie să lucreze în schimbul de noapte peste 48 de ore în medie pe săptămână într-un interval de 4 săptămâni.
Angajatorul trebuie să ofere lucrătorilor un examen gratuit al stării de sănătate înainte de a începe lucrul în schimbul de noapte şi, ulterior, în mod regulat.
regatulunit.com