Când ai o tiroidă hiperactivă sau suferi de hipertiroidism, așa cum mai este cunoscută această afecțiune, tiroida generează și eliberează mai mulți hormoni tiroidieni decât are nevoie organismul. În acest caz, este bine să nu mai amâni vizita la medic, pentru a evita complicațiile.
Localizată în partea din față a gâtului, tiroida influențează aproape fiecare parte a corpului și, de asemenea, determină modul în care funcționează metabolismul. Acesta este motivul pentru care glanda tiroidă este o parte esențială a corpului. Când aceasta nu mai funcționează așa cum trebuie, poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Medicii spun că există mai multe cauze ale apariției hipertiroidismului.
Acestea includ:
Boala Basedow Graves sau guşa exoftalmică
Este o problemă ereditară, o afecțiune autoimună, ce se caracterizează prin secreția exagerată de hormoni tiroidieni. Se manifestă prin nervozitate, tremur, insomnie, transpirație abundentă și intoleranța la căldură.
Tiroidita
Este o afecțiune ce se caracterizează prin inflamarea tiroidei. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când un virus, care afectează sistemul imunitar, face ca glanda tiroidă să se mărească și hormonii tiroidieni ajung în sânge. Pe de o parte, tiroidita subacută cauzează durere și necesită o perioadă de câteva luni pentru ca suferința să dispară în totalitate. Pe de altă parte, tiroidita postpartum afectează femeile după ce au născut și poate dura cel puțin opt săptămâni. În cele din urmă, tiroidita tăcută apare atunci când tiroida produce hormoni în exces, dar boala nu dă niciun simptom.
Prea mult iod în dietă
Uneori, prea mult iod în dietă poate provoca hipertiroidism, de aceea este bine să fii foarte atentă la ce mănânci.
Tratamentul cu hormoni tiroidieni
Depășirea dozei cu hormoni tiroidieni poate provoca un caz sever de hipertiroidism. Prin urmare, asigură-te că iei doza prescrisă de medic.
La ce să mai ai grijă
Ferește-te de semnele precum disconfort și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Prezența unui nod în gât, în partea din față, este, de asemenea, un indiciu, așa că mergi la medic pentru o investigație. Alte simptome includ anxietate, iritabilitate, dureri intestinale, insomnie, probleme de lectură, căderea părului, schimbări în ciclul menstrual, slăbiciune în mușchii, transpirație excesivă și pierderea în greutate.