Fostul premier Adrian Năstase a scris o analiză critică de sfârșit de an 2015, în care desființează românii din diaspora care-și varsă furia pe Facebook, dar și pe hienele intelectuale din țară.
Analiză cruntă a românilor din diaspora
Adrian Năstase scrie, pe blogul său, că se uită “pe diverse forumuri, site-uri, bloguri, pe facebook. Mai ales pe Facebook. Cel mai adesea mă îngrozește ce văd, ce citesc acolo. Injurii, obscenităti, ascunse în spatele câte unui nick name. Frustrări de tot felul ale unor oameni supărați pe viață. Pe viața lor. Adeseori, români care s-au bucurat să plece din țară pentru a strânge bani pentru ei si pentru familie. În ultimii ani, criza economică, creșterea numărului de refugiați– care a dus la o “ofertă” mai avantajoasă de forță de muncă ieftină– i-au marginalizat și mai mult. S-au angajat pe un anumit drum, acum le este greu să se întoarcă, copiii– unii– sunt la școli acolo, alții s-au obișnuit să stea la bunici. Multe familii s-au destrămat, între atâtea drumuri și tentații. Și atunci se răzbună. Pe cei de acasă, în general. Pe oamenii politici, cel mai adesea. Aruncând cu pietre pe Facebook. Anonimi. Atunci când ajung în fata calculatorului. O nouă formă de beție a celui permanent nemulțumit. O formă specială de invidie care vrea să distrugă. O formă de răutate socială îndreptată împotriva tuturor”.
Cât despre românii în țară…
Adrian Năstase scrie că “în țară crește numărul hienelor intelectuale. Este vorba despre cei care și-au construit sinecuri ciugulind din hoiturile comunismului și ale post-comunismului, după încheierea Războiului Rece. Preocupați să le faca pe plac, în continuare, celor care s-au hrănit, în perioada post-belică, din ură viscerală față de comunism. Nu e vorba însa de sentimente, ci de simbrie. De o carieră construita pe înjuraturi și pe exegeza “răului”. A ajuns la maturitate o generatie de “intelectuali” specialiști în lecții de dirigenție, doctori în anti-comunism. De aceea, comunismul și comuniștii trebuie reinventați zilnic pentru ca ei să aibă obiectul muncii. Incapabili să construiasca, propagandiști ai internaționalismului capitalist. Un batalion de Che Guevara ai revoluției capitaliste mondiale. Pentru ei, România ar trebui sa fie construcția pe care să o ofere, periodic, drept ofrandă, patronilor lor spirituali. Obținând, din când în când, călătorii cu avionul, diplome de la ambasade străine, nominalizări la diverse premii internaționale, dar și încurajări pentru a continua să distrugă. Translatia de la vechiul model la cel nou nu le-a creat nicio problemă. Simbriași ai unei propagande de deznaționalizare, atacând în haită, hrănindu-se din ură. M-a fascinat, întotdeauna, popularitatea lui Tristan Tzara în Brazilia. Până când, un prieten mi-a explicat că era vorba de a oferi o alternativă locală invaziei culturii nord-americane”.
Cât despre el, Adrian Năstase spune că s-a retras, însă asta nu-l împiedică să nu observe ce se întâmplă în stradă, în facultăți, în țările din jurul nostru, în Europa și-n lume. “Nu vreau să joc rolul de Casandră, dar cred, în continuare, că doar un guvern politic are forța de a spune NU, atunci când trebuie. Sau de a se angaja în proiecte necesare, chiar dacă nepopulare. S-ar putea ca actualul guvern să patineze în timp ce gheață se topește foarte rapid”.