Accesul la cinci site-uri de internet, acuzate că fac apologia terorismului, a fost blocat la sfârșitul săptămânii trecute în Franța, o premieră în această țară, au anunțat luni surse din Ministerul de Interne francez, potrivit AFP.

Printre aceste site-uri figurează cel al Hayat Media Center, braț al grupării Statul Islamic (SI) responsabil pentru comunicarea sa, și islamic-news.info, precizează sursa.

Ordinul de blocare a fost emis de Oficiul central de luptă împotriva criminalității legate de tehnologii ale informației și comunicații. Furnizorii de acces, identificați înainte de aceasta de serviciile de informații, au avut ulterior la dispoziție 24 de ore pentru a aplica decizia.

Această posibilitate de blocare a site-urilor de internet suspectate de apologia terorismului este una dintre măsurile-cheie ale legii antiteroriste votate în noiembrie. Legea a fost criticată de Comisia consultativă pentru drepturile omului, care estima ca fiind necesară intervenția unui judecător pentru a ordona și controla retragerea de conținut ilicit și blocarea unui site de internet.

Printre alte măsuri ale acestei legi antiteroriste figurează interzicerea administrativă de ieșire de pe teritoriul francez pentru candidații la jihad.

Șase francezi cu vârste între 23 și 28 de ani ce intenționau să plece în Siria și-au văzut pașapoartele confiscate la mijlocul lui februarie, pentru o durată de minim șase luni.

agerpres.ro