Evaluarea UE încadrează românii în rândul cetățenilor euro-optimiști, 42% dintre ei considerând că situația economică a Uniunii se va îmbunătăți în următoarele 12 luni, arată datele cuprinse în raportul național al ediției de toamnă 2014 a Eurobarometrului de opinie publică realizat la cererea Comisiei Europene, în perioada 8 – 17 noiembrie anul trecut.

 

Românii sunt cel mai preocupați de situația economică — 29%, apoi de creșterea prețurilor, inflație și șomaj — 17%, de pensii — 7%. Terorismul îi preocupă pe români în procent de 10%.

Potrivit datelor, românii apreciază pozitiv dreptul de a lucra în orice stat membru al UE — 84%, cu 10% peste media europeană, numai 6% dintre români considerând acest drept un lucru negativ.

În ceea ce privește atașamentul față de UE, 58% dintre români se declară atașați de uniune, procent ce ne situează peste media europeană — 45%, alături de țări precum Franța — 51%, Germania — 49% și Polonia — 59%.

UE înseamnă pentru români libertatea de a călători — 53%, democrație — 29% și moneda euro — 25%. Un procent de 53% dintre români sunt mulțumiți de modul în care își exercită drepturile democratice în cadrul Uniunii, comparativ cu nivelul național, unde doar 25% dintre respondenții români sunt mulțumiți de modul de funcționare a democrației în țara proprie, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2013.

Gradul de familiarizare cu instituțiile europene relevă că 91% dintre români au auzit de Parlamentul European, 84% de Comisia Europeană și 80% de Banca Central Europeană.

agerpres.ro