Accident mortal pe 14 aprilie în pădurile din Pratomagno, pe raza localităţii Castelfranco Pian di Scò (Arezzo).

Victima se numea Constantin Ciobanu şi era un muncitor al cooperativei agricole Alto Valdarno, avea 58 de ani şi locuia la Pian di Scò. Român originar din Orţişoara (Timiş), de la finele lui 2013 obţinuse cetăţenia italiană.

A fost lovit de trunchiul unui copac. Potrivit primelor informaţii, acolo se amenaja un şantier decis de Uniunea Primăriilor pentru a interveni într-una dintre zonele afectate de valul de vreme rea care s-a abătut asupra provinciei Arezzo pe 5 martie. Muncitorul agricol pur şi simplu traversa o pădure de pini, când un copac instabil s-a rupt şi l-a lovit în plin.

Ciobanu a fost zdrobit de trunchi şi a murit la scurt timp după. Au intervenit sanitarii de la 118 din Valdarno cu o ambulanţă şi o automedicală. A fost alertat şi serviciul de eliambulanţă Pegaso care a sosit la faţa locului dar nu l-a transportat pe bărbatul de 58 de ani la niciun centru specializat, acesta era deja decedat.

La locul accidentului s-au dus şi tehnicienii de la departamentul de prevenire al Asl 8 din Arezzo şi carabinierii.

Consternare la Pian di Scò, unde Constantin Ciobanu locuia în centru pe via Roma cu soţia Giorgiana şi fiica Mihaela de 18 ani.

Primarul din Castelfranco Pian di Scò, Enzo Cacioli, a întâlnit familia victimei, exprimând condoleanţe. “Este un moment dificil pentru noi toţi. Din nou o tragedie la locul de muncă – a spus Cacioli – care amplifică senzaţia de neputinţă a noi oamenii în faţa manifestărilor extreme ale naturii. Suntem tot mai convinşi că siguranţa cetăţenilor este un bun foarte important de înscris printre primele preocupări ale instituţiilor şi a întregii societăţi civile”.

În rândul sindicatelor lucrătorilor, din care victima făcea parte, există furie şi descumpănire. “Constantin Ciobanu fusese ales delegat pentru Cgil în Reprezentanţa Sindicală a cooperativei de 3 luni – aminteşte secretara generală a Flai Cgil, Giusi Angheloni. Un om foarte disponibil, sincer, credea în rolul sindicatului şi era atent la tema drepturilor lucrătorilor. Este absurd să mori aşa la locul de muncă pentru un salariu minim, cerem să se facă anchetele necesare pentru a se clarifica acest episod care ne tulbură pe toţi. Cerem controale preventive detaliate, dar şi represive pentru a evita ca nişte situaţii de pericol să se transforme în accidente grave precum cel întâmplat în această dimineaţă sindicalistului nostru”.

Este al treilea caz de “moarte verde”, adică care are loc în mediul agricol-forestier, în numai 15 zile în provincia Abruzzo.

“Lumea muncii a devenit un adevărat teatru de război unde rămân pe teren prea multe victime” – a spus Alessandro Mugnai secretar general al Cgil din Arezzo. În particular “sectorul agricol şi forestier este cel afectat de numărul cel mai mare de accidente grave în ultima perioadă – încheie Angheloni. Suferă de blocarea angajării de personal şi alte neajunsuri pe care le trăiesc lucrătorii care se ocupă de protecţia teritoriului şi de prevenirea riscului hidro-geologic. Această situaţie nu este acceptabilă”.

În două săptămâni au murit trei persoane în mediul agricol-forestier: una zdrobită de tractor, una după o cădere, acestora li se adaugă victima de astăzi.

gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *