Cum ar vota străinii din Italia, dacă ar avea drept de vot la alegerile politic? La această interesantă întrebare încearcă să răspundă un studiu al Fundaţiei Leone Moressa, publicat de cotidianul La Repubblica. Potrivit acestui studiu, românii au simpatii pentru dreapta italiană și Giorgia Meloni este preferată de români și alți imigranți din Europa de Est.

Dispreţuiesc politicienii, dar s-ar duce în masă să voteze. Îl iubesc pe Sergio Mattarella, îl promovează pe Matteo Renzi, se uită cu încredere la Maurizio Landini. Dacă ar putea, imigranţii ar şti bine pe cine să voteze: africanii şi asiaticii cu stânga, cetăţenii din estul Europei cu dreapta. Pd şi Movimento 5 Stelle ar fi printre favorite. Lega Nord ar fi pe ultimul loc.

Orientarea privind votul celor cinci milioane de “noi italieni” a fost fotografiată de un sondaj a lui Fundaţiei Leone Moressa. Gusturile imigranţilor nu par atât de distante de cele ale italienilor: încrederea în politicieni este redusă. Numai 22,3% le acordă un calificativ suficient, aproape 80% îi resping fără drept de apel. Un sfert dintre imigranţi se opresc la nota 5 şi o cincime le acordă nota cea mai mică: 1.

Încredere scăzută, dar dorinţă puternică de a participa la viaţa publică: 75,9% dintre străini declară că ar merge să voteze la alegerile din Italia. Cei mai interesaţi de vot sunt bărbaţii, de peste patruzeci de ani, africani (81%) şi asiatici (88%). În schimb, dintre cei care s-ar abţine, majoritatea (69,2%) indică ca motiv neîncrederea în politicieni consideraţi “toţi la fel”, unu din patru (23,1%) interesul slab faţă de politică. Restul nu s-ar duce să voteze pentru că “oricum politicienii nu se ocupă niciodată de interesele imigranţilor”.

Printre protagoniştii scenei politice, cel mai apreciat de “străinii din Italia” este preşedintele Sergio Mattarella, cu un consens de 70,4%. Procentul este ridicat şi pentru premierul Renzi (place la 59,3% dintre imigranţi). Coaliţia socială, lansată în ultimele săptămâni de Maurizio Landini, face să crească încrederea în liderul Fiom la 38,9%. Beppe Grillo are parte de încrederea a puţin sub o treime dintre imigranţi (29,6%).

Ministrul de Interne, Angelino Alfano, chemat să gestioneze urgenţele privind imigraţia, se opreşte la 25,9%. La niveluri minime de încredere se plasează liderii de centru-dreapta: Giorgia Meloni (18,2%) şi Silvio Berlusconi (14,8%). Ultimul, Matteo Salvini care, în ciuda campaniilor sale împotriva imigranţilor, obţine oricum încrederea a 13% dintre străini.

Cât despre ţările de origine, africanii sunt înnebuniţi după preşedintele Republicii şi după Matteo Renzi. Landini are succes în rândul latino-americanilor, Grillo în rândul asiaticilor.

Liderii de centru-dreapta plac mai mult femeilor. Alfano şi Berlusconi sunt preferaţi de cele peste 40 de ani, în timp ce Salvini şi Meloni cuceresc tinerii. În plus, Giorgia Meloni (foto2), liderul Fratelli d’Italia găseşte consensul maxim în rândul cetăţenilor din estul Europei (22%) şi din America de Sud (25%). Matteo Salvini, în schimb, are succes mai ales printre asiatici (22%).

Cum a relevat deja un studiu Ismu din mai 2010, imigranţii continuă să prefere stânga (38,9%), dar nu în masă.

35,2% se declară de centru şi peste un sfert (25,9%) se consideră de dreapta. Printre africani şi asiatici predomină stânga, în timp ce naţionalităţile din Europa de Est (din fostele regimuri comuniste) tind să prefere centrul şi dreapta. De altfel neocomunitarii, cum sunt bulgarii şi românii, pot deja să voteze la alegerile administrative.

În fine, dintre partide scena este dominată de Pd-ul lui Renzi, cu 43,7% dintre preferinţe. La distanţă netă, pe locul al doilea, se află Movimento 5 Stelle (18,8%), care precedeForza Italia (10,9%). Se apropie de pragul de 10% Ncd, care confirmă o anumită apreciere a imigranţilor pentru ministrul Alfano. Peste 9% aleg Sel, în timp ce la coadă, după cum era previzibil, ajung două partide în mod tradiţional critice faţă de imigraţie: Fratelli d’Italia (4,6%) şi Lega Nord (2,8%).

Pe scurt, în faţa urnelor, “noii italieni” par să aibă idei destul de clare. De ce nu sunt luaţi în considerare? “Dezbaterea privind imigraţia se dezvoltă fără a ţine cont de cei direct interesaţi, care nefiind cetăţeni italieni nu au dreptul la participare electorală – scriu cercetătorii de la Fundaţia Leone Moressa. Rezultatul studiului confirmă încă o dată că imigraţia este o realitate mult mai complexă decât s-ar putea imagina, care nu se poate atribui în mod facil prejudecăţilor şi imaginilor stereotipate”.

gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *