În noaptea alegerilor prezidenţiale, mii de oameni au ieşit în stradă cu pancarte pe care scriau „votul nu e o lozincă, ci un drept fundamental”.

Ei protestau împotriva modului în care Guvernul Ponta a organizat alegerile în Diaspora, revoltaţi că cetăţenii români din afara graniţelor au fost împiedicaţi să voteze la prezidenţiale.

Klaus Iohannis a scris pe Facebook că dreptul la vot este un drept fundamental al cetăţeanului în democraţie, şi nu o lozincă. „Este extrem de grav că şeful Guvernului, responsabil de altfel de organizarea alegerilor să facă o asemenea afirmaţie”, adăuga Iohannis.

Au trecut doar şase luni de la acest moment şi experimentul Diaspora se petrece în ţară, fără ca nimeni să protesteze, preşedintele Iohannis neavând nicio poziţie pe această temă.

PNL a atacat în contencios administrativ Guvernul, dar până la pronunţarea unei sentinţe definitive, Victor Ponta refuză să respecte legea şi să organizeze alegeri parţiale pentru preşedinţia a cinci consilii judeţene, pentru trei primării de mari municipiu, pentru 14 colegii de parlamentar şi mai multe comune şi consilii locale.

O instanţă de la Cluj a decis că Guvernul a încălcat legea şi că trebuie să organizeze alegeri pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, dar decizia nu este definitivă. Autoritatea Electorală Permanentă informează că pe 4 mai era ultima zi în care Guvernul putea da o hotărâre pentru organizarea alegerilor locale parţiale. Termenul a fost depăşit, dar, nepresat de stradă ca în noiembrie, guvernul Ponta refuză să aplice legea.

În 2012, Victor Ponta, pe atunci în opoziţie, afirma că un guvern care refuză să respecte legea privind alegerile parţiale trebuie acţionat şi în penal, în timp ce în 2015, spune că e opinia jurnaliştilor că ar trebui să organizeze alegeri parţiale locale şi parlamentare.

gandul.info