Mai multe secţii de votare şi transparenţă reformelor electorale. E ceea ce îşi doreşte diaspora, se arată într-un raport realizat în urma unei consultări cu românii din străinătate. Studiul mai arată şi de ce votul la distanţă nu se va putea aplica la următoarele alegeri.

Cea mai urgentă problema este reînnoirea actelor de identitate. Estimările făcute de Societatea Academică din România (SAR) arată că 1 milion de români din străinătate au buletinele expirate. Ca să le refacă, trebuie să facă dovada că au o proprietate sau au un contract de închiriere. Cei mai mulţi n-au nici una, nici alta.

Între votul tradiţional şi cel la distanţă, oamenii cred că o creştere a numărului de secţii de votare ar fi soluţia cea mai rapidă şi puţin costisitoare. Cu condiţia ca Guvernul să aloce din timp banii pentru aceste noi secţii.

Românii propun că Autoritatea Electorală Permanentă să facă o hartă a comunităţilor cu drept de vot din întreaga lume pe care să o afişeze pe internet.

Societatea civilă e de părere că atât Puterea, cât şi Opoziţia, nu dau dovadă de transparenţă în modificarea legilor electorale. Un motiv în plus pentru care preşedintele SAR Alina Mungiu Pippidi consideră că e nevoie de un al treilea mare partid pe scena politică, format din membri ai societăţii civile.

tvr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *