Întreruperea, chiar temporară, a unor relaţii comerciale ale producătorilor români din domeniul forestier cu partenerii externi ar produce un blocaj general, ceea ce va determina o scădere semnificativă a preţului lemnului pe picior, cu pierderi mari pentru deţinătorii de păduri şi cu afectarea gravă până la faliment a multor agenţi economici, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forestierilor din România – ASFOR

“În România se recoltează anual cantitatea de aproximativ 19 milioane metru cubi masă lemnoasă volum brut. Douăsprezece milioane metri cubi se prelucrează industrial, iar diferenţa de şapte milioane metri cubi este destinată încălzirii şi altor utilizări. Se exportă anual ca lemn brut (buşteni) 0,8 milioane metri cubi. Diferenţa se prelucrează în cherestea, furnir, panouri din lemn masiv şi diferite tipuri de plăci (PAL, MDF, Panel)”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, industria mobilei din România preia din aceste produse, prin capacităţile existente la această dată, cantitatea totală de 1,6 milioane metri cubi.

Consumul intern nefiind în măsură să utilizeze toată cantitatea produsă de industria lemnului, spune ASFOR, valorificarea se face pe pieţe externe cu o creştere a valorii adăugate de peste 12 ori (125 lei/metru cub preţul mediul al lemnului pe picior – 1.600 lei/metru cub preţul mediul de vânzare al produselor industriale.)

“Chiar dacă face şi importuri de lemn, România a fost întotdeauna un exportator net. Este de remarcat că la această dată producţia industriei lemnului din România se situează la cel mai înalt nivel istoric, atât ca valorificare a masei lemnoase, cât şi sub aspectul productivităţii randamentelor şi preţurilor obţinute pe pieţele noastre tradiţionale”, se mai spune în comunicat.

În exploatări forestiere şi industria de prelucrare a lemnului activează 12.000 de agenţi economici, sunt angajaţi peste 100.000 de oameni, iar cifra de afaceri realizată anual este de peste 18 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că intenţionează ca Executivul să adopte săptămâna viitoare o Ordonanţă de Urgenţă prin care să interzică pe termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată.

Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ încă din şedinţa de miercuri, însă reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au reuşit să găsească o soluţie din punctul de vedere legal pentru adoptarea Ordonanţei.

“Am întârziat şedinţa de Guvern deoarece am solicitat de aseară doamnei ministru Gavrilescu (ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu n.r) şi, sigur, cu Departamentul pentru Relaţii Europene şi cu Justiţia să adoptăm o OUG prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înţeleg că Justiţia încă nu aţi găsit soluţia. (…) La dvs s-a blocat. Vreau să vă rog până săptămâna viitoare să găsiţi o soluţie sau vă găsiţi toţi de la Justiţie ceva de lucru. Înţeleg că trebuie să respectăm toate obligaţiile noastre, dar toate obligaţiile pe care le avem pe plan european nu sunt împotriva intereselor României. Şi dvs trebuie să respectaţi interesele României. Până săptămâna viitoare, vreau să veniţi cu soluţia legislativă temporară până când avem o soluţie pe termen lung. Dar cred că dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste ‘nu-ul’ tradiţional şi găsiţi o soluţie”, a spus Ponta în şedinţa Guvernului.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *