Premierul Victor Ponta a punctat, joi, pe pagina sa de Facebook, anunțul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care și-a îmbunătățit estimările referitoare la creșterea economică a României de anul acesta până la 3%.

Pentru 2016, BERD estimează că economia românească va înregistra un avans de 3,2%, unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa emergentă.

‘Recentele și așteptatele reduceri de dobândă, posibile grație scăderii inflației datorită reducerii prețurilor la energie și alimente, vor continua să stimuleze cererea internă în 2015 și 2016. Cheltuielile guvernamentale sunt așteptate să crească pentru a absorbi mai multe fonduri de la UE. O creștere mai puternică în zona euro ar putea stimula exporturile României în perioada următoare, ceea ce va menține creșterea economică la 3% în 2015 și la 3,2% în 2016, unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere din Europa emergentă’ se arată în cele mai recente estimări ale BERD.

În ceea ce privește inflația medie anuală în România, BERD estimează că aceasta va rămâne la nivelul de 0,5% în 2015, pe fondul reducerii TVA la produse alimentare în luna iunie, precum și al estimărilor inflaționiste reduse și al prețurile reduse la materii prime.

La nivelul tuturor celor 35 de state în care activează BERD, instituția financiară prognozează o stagnare economică în 2015 urmată de o expansiune de doar 1,4% în 2016. Însă această cifră ascunde diferențe regionale semnificative.’Există loc de optimism în special în țările cu legături puternice cu zona euro. Însă recesiunea din Rusia este o sursă de îngrijorare pentru multe alte economii’, a declarat economistul șef al BERD, Hans Peter Lankes.

Produsul intern brut al României a crescut cu 1,6% în termeni reali în primul trimestru din acest an față de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similară a anului trecut a înregistrat un avans cu 4,3% pe seria brută și cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor semnal publicate miercuri de Institutul Național de Statistică.

Potrivit Programului de Convergență 2015 — 2018, publicat la sfârșitul lunii aprilie a acestui an pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, economia României va crește cu 3,2% în 2015, ca urmare a contribuției pozitive a cererii interne, iar în 2018 va ajunge la un ritm de creștere de 4%.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și țări precum Turcia. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România.

AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *