Preşedintele României, Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, 14 mai, cu circa 300 de români din nordul Italiei, în cadrul celei de-a doua vizite pe care o face în această ţară. Klaus Iohannis, alături de soţia sa, Carmen, a fost primit cu pâine şi sare, iar cei prezenţi au cântat imnul alături de şeful statului.

Un punct important în alocuţiunea preşedintelui a fost cel referitor la votul prin corespondenţă: «Este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect. În cazul celorlalte legi care privesc partidele politice, finanţarea lor sau alegerile s-au făcut progrese care trebuie recunoscute. În acest caz, din păcate, se bate pasul pe loc

Soluţiile nu sunt încurajatoare. După ce a discutat deja de trei ori cu partidele politice pe această temă, preşedintelui nu-i rămâne decât să o facă şi a patra oară, şi “de atâtea ori de câte va fi nevoie”, deşi fără garanţia unui rezultat concret. «Voi discuta cu partidele politice din nou și o voi face de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a mișca acest proiect important şi pentru dumneavoastră, şi pentru mine şi pentru toţi alegătorii.», a declarat şeful statului.

Ce-ţi doresc eu ţie, Milano…

La întâlnirea cu românii din nordul Italiei organizată de Consulatul general de la Milano a fost prezent şi primarul din Milano, Giuliano Pisapia. Iohannis, amintind că a fost şi el primar, l-a felicitat pe Pisapia pentru organizarea EXPO 2015 şi a dezvăluit că după Sibiu, Milano este al doilea oraş preferat al său. Ba chiar a parafrazat poezia lui Eminescu “Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, spunând: «Oraşul Milano – unul din marile oraşe europene, cu un trecut mare şi, după cum se vede, cu un viitor pe măsură.»

«Domnule primar, vă felicit pentru această expoziţie! În calitate de fost primar al unui oraş european, cred că pot să apreciez impactul unui astfel de megaeveniment asupra comunităţii milaneze şi asupra împrejurimii oraşului Milano. Oraşul Milano – unul din marile oraşe europene, cu un trecut mare şi, după cum se vede, cu un viitor pe măsură. Domnule primar,Milano a fost, în afară de oraşul meu, evident, unul din preferatele mele încă cu mult timp să vin în vizită în calitate oficială.

Mulţi dintre cei prezenţi astăzi aici vin din comunitatea românească din Milano, mulţi alţii vin din comunităţile româneşti din nordul Italiei. Dumneavoastră, domnule primar, conduceţi un oraş care de mult timp a înţeles că diversitatea etnică, culturală, religioasă, nu este o ameninţare, ci o şansă de dezvoltare. Vă doresc mult succes şi fiţi sigur că o să mai vin pe aici!»

Iohannis emigrant

Apoi Klaus Iohannis a devenit sentimental, comparând drumul său cu avionul prezidenţial şi protocol zero de la Bucureşti la Milano cu cel făcut de milioane de români cu mijloace mai puţin luxoase, cum ar fi autocar, tren, maşină mică etc. «Venind dinspre ţară spre Italia – pentru a doua oară în decurs de câteva săptămâni – m-am gândit ce reprezintă acest drum. Este drumul pe care îl fac peste un milion dintre compatrioţii mei, atunci când vin acasă de sărbători sau ca să-și vadă familia.

Este drumul care îi desparte de casă. Peste un milion de români au plecat să trăiască și muncească în Italia pentru că ţara lor, în care s-au născut și pe care o iubesc, nu le-a putut oferi șanse mai bune. Și la fel ca ei, mulţi alţii aflaţi în toate colţurile Europei și ale lumii. Vă vorbesc vouă, astăzi, faţă-n faţă. Dar prin intermediul vostru le vorbesc tuturor acestor compatrioţi ai noștri.»

Cel mai iubit dintre pământeni

În aceeaşi notă sentimentală, Iohannis a căutat să se justifice pentru lipsa de rezultate de până acum de la începutul mandatului său. Cel care i-a scris discursul prezidenţial se vede că este pasionat de literatură: se face o parafrază după expresia foarte specială “Timpul nu mai avea răbdare” din “Cel mai iubit dintre pământeni” de Marin Preda: «Vă mulţumesc că sunteţi aici și vă spun cu toată deschiderea: știu că aveţi speranţe mari, știu că după ani de deziluzii timpul nu mai are răbdare și că aveţi așteptări de la mine. Le înţeleg și încerc să răspund la ele. Poate nu în modul consacrat în ultimii 25 de ani în politica românească. Dar cu siguranţă voi răspunde la ele în modul meu, pe care îl cunoașteţi deja și pentru care mi-aţi acordat încrederea: păstrând niște principii și valori și onorând promisiunea de a face o altfel de politică.»

«Unul dintre drepturile fundamentale este acela de a alege şi a fi ales. Nu întâmplător am susţinut schimbarea legislaţiei electorale. Acesta este un prim pas în reformarea instituţiilor politice. Esenţial, dar nu suficient. Efortul modificărilor legislative va trebui dublat de reformarea internă a partidelor și de alt mod de selecţie. Tocmai de aceea, nu voi înceta să vorbesc public despre nevoia de a avea oameni politici integri, bine pregătiţi şi care înţeleg că sunt în serviciul public. Îmi doresc să readucem onoarea și decenţa în politica românească. Dar acestea nu sunt lucruri care se pot scrie într-o lege sau impune de către cineva. Ele se vor câștiga în timp prin efortul nostru comun și consecvent, al meu ca Președinte și al dumneavoastră celor care credeţi într-o altfel de politică.»

În final, preşedintele i-a lăudat pe românii din Italia: «Unul dintre lucrurile importante pentru mine ca Președinte este să apăr lucrurile care ne definesc ca stat și ca naţiune. Pentru unii dintre români acestea sunt resursele naturale, pădurile, de exemplu, pentru alţii instituţiile de educaţie și cultură, pentru alţii patrimoniul, pentru alţii domeniile noastre de excelenţă. Şi la fel de important pentru mine este să promovez valorile naţionale, simbolurile noastre și oamenii care le reprezintă, oriunde s-ar afla ei. Sunt aici, în Italia, români care au devenit lideri în comunităţile lor, care sunt preţuiţi și recunoscuţi pentru contribuţia în diferite domenii. Fiecare dintre voi, cei care munciţi sau studiaţi aici cu trudă și onestitate, ne reprezentaţi și faceţi cinste României.»

La finalul discursului, preşedintele şi soţia sa au făcut fotografii şi au ascultat mesajele românilor.

Tot ieri, Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat la Milano Expoziţia Universală 2015, intrând în pavilioanele României, Sfântului Scaun şi Italiei. Astăzi a venit la Roma pentru a se întâlni cu Papa Francisc la Vatican.

sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *