A fost arestat în 9 mai al patrulea component al bandei care în 16 februarie a organizat un jaf violent, în locuinţa în care trăiau Silvio Gelli, tâmplar pensionat de 93 de ani, şi fiica sa de 56. După jaf, după o perioadă relativ scurtă, bătrânul de 93 de ani a murit. Încă un caz de infracţiune comisă de români care şochează Italia.

 

A fost arestat organizatorul loviturii din 16 februarie, Mureş Brăteanu, în timp ce urca într-un autocar cu direcţia România. Echipa mobilă de la Chestura din Pistoia, în colaborare cu Polfer din Firenze, l-a arestat în dimineaţa de 9 mai în executarea mandatului de arest preventiv emis de judecătorul pentru investigaţii preliminare din Pistoia.

Bărbatul a fost găsit în timp ce urca la Firenze într-un autocar cu direcţia România.Tânărul, împreună cu alţi trei conaţionali, este complice la jaful din locuinţa bătrânului Gelli, care în acea ocazie a fost bătut cu sălbăticie.

După faptă, anchetele echipei mobile au dus în câteva zile la arestarea a trei cetăţeni români. Bărbatul arestat la Firenze este cel care le-a dat “pontul”, cunoştea unde este situată casa şi obiceiurile bătrânului de 93 de ani.

Silvio Gelli a murit la ceva vreme după jaf şi în acest sens sunt în curs alte anchete pentru a se stabili dacă există o legătură între agresiune şi deces.

Teroare la Pistoia

Momente de teroare, în noaptea de 16 februarie, într-un apartament situat la doi paşi de gara din Pistoia. Cu căşti integrale pe cap, au spart uşa apartamentului cu picioarele şi odată intraţi, au ameninţat bătrânul tată şi pe fiica acestuia cu un cuţit, somându-i, într-o italiană proastă, să scoată banii.

Silvio Gelli, 93 de ani, cunoscut tâmplar pistoiez, şi fiica sa de 56 de ani, Letizia, au fost şocaţi de atac. Femeia a fost imobilizată în timp ce fugea spre camera tatălui care urla. Unul dintre hoţi a pus cuţitul la gâtul bătrânului pensionar, pentru a-l obliga să predea portofelul.


«Au spart uşa, m-au luat la pumni, la şuturi, mi-au rupt un umăr – a povestit Silvio Gelli, întins în patul său, cu dureri din cauza loviturilor primite şi slăbit din cauza vârstei.Erau nişte sălbatici. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Eu am fost la război, am fost la El Alamein, m-au decorat, am văzut de toate… Mi-au pus o cârpă peste gură, ca să nu urlu. Nu respiram. Şi apoi acel cuţit atât de lung aici…».

«Se terminase de puţin timp Il Gioco dei Pacchi la televizor – continuă bătrânul tâmplar. Eram obosit. Puneam pătura pe pat când au intrat. Primul cuvânt pe care l-au spus a fost “portofel”. După mine au venit la lovitură sigură, dar nu pot să spun asta cu certitudine – continuă referindu-se la banii încasaţi cu câteva ore înainte de jaf şi mai mult în portofelul de lucru, din buzunarul hainei agăţată pe cuier. Eu am un alt portofel mic. Înăuntru erau 60-70 de euro. Am încercat să li-l dau pe acela, ca să fac un pic de rezistenţă. Dar când m-au luat la bătaie mi-am spus: aici mă omoară… Şi atunci li l-am dat.

Dar nu-mi era frică pentru mine, ci grija era pentru fata mea, dincolo cu acele alte două bestii, în aceleaşi condiţii ca şi mine. Din fericire a fost inteligentă, s-a descurcat».


După ce au primit portofelul în care se aflau circa 4.000 de euro, cei trei hoţi i-au băgat pe tată şi fiică în baie şi au început să scotocească tot apartamentul, în căutarea altor bani şi obiecte de valoare. Apoi, după o jumătate de oră, înainte de a se face nevăzuţi cu prada (în afară de bani, un ceas şi câteva bijuterii) le-au somat pe cele două victime să nu iasă din baie, altfel le vor ucide. Şi au plecat smulgând cablul telefonului şi deconectând curentul.

O vreme tatăl şi fiica au rămas acolo, înfricoşaţi, apoi, în pijama, au fugit în stradă pentru a cere ajutor. În câteva minute la faţa locului au venit patrulele de la Chestură.

A doua zi, au fost arestaţi trei cetăţeni români: Maricel Creţu, de 39 de ani, Adrian Mihai, de 34, şi Robert Brăteanu, de 25, toţi cu antecedente penale şi fără domiciliu stabil dar de ani de zile la Pistoia, unde deseori locuiesc într-o veche fabrică abandonată din spatele gării.

Vărul unuia dintre ei a fost cel care a gândit şi comandat lovitura: frecventând aceleaşi medii,a aflat că bătrânul tâmplar tocmai încasase circa 4.000 de euro pentru o importantă lucrare pe care tocmai o terminase.

Poliţiştii au găsit restul de obiecte preţioase furate din casa Gelli, cuţitele de bucătărie folosite pe timpul jafului şi pradă care provine, printre altele, de la o biserică din localitate. În schimb nici urmă de banii furaţi.

Acum a fost arestat cel de-al patrulea bandit.

sursa