Mâine, 19 mai 2015, ar putea fi o dată împortantă pentru românii din străinătate şi pentru democraţia românească în general. Mâine, Comisiile pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat sunt chemate să aprobe noua metodologie de organizare a Congresului Românilor de Pretutindeni, care prevede alegeri libere pentru cei care vor ocupa un loc în acest Congres.

Prin alegerea reprezentanţilor, se va termina cu farsa care este pusă în scenă la fiecare vizită oficială, la care sunt invitaţi să participe “reprezentanţi” pe care nu i-a ales nimeni să reprezinte pe cineva. În jurul Ambasadelor şi consulatelor s-au aciuat, cu coada sus, multe nulităţi, ajutori de băgători de seamă, Napoleoni rataţi sau cucoane care se plictisesc prin casă.

Nu se poate generaliza, nu TOŢI sunt aşa, dar categoria fripturiştilor şi slugilor ambasadelor creşte cu fiecare an care trece din ce în ce mai mult, devenind un sistem. În câţiva ani s-au înmulţit, hrăniţi cu concentrate de chiar mâna diplomatului uns în funcţie sau a celui mai mare în grad. S-a văzut şi la recentele vizite ale lui Iohannis în Italia, fauna care se înghesuia la selfie.

Dacă vor fi organizate alegeri, se va putea vedea adevărata reprezentare a multor aşa-zise partide cu mai puţine voturi decât membri, se vor vedea diversele aripi ale filialelorpnldmpdd, cât de sus pot să zboare, câţi membri ai comunităţii din Italia, în afară de cei din propria familie, pot să convingă.

“Politicii” de Facebook vor putea arăta de câte “I Like” din lumea virtuală este nevoie pentru un singur vot. Cei care dau comunicate, citându-se singuri, citaţi de presa românească drept “Diaspora spune…” vor putea să ia o binemeritată pauză.

Asta se va putea întâmpla dacă Parlamentul României va avea curajul să aprobe alegerile în diaspora. Până acum nu s-a întâmplat aşa ceva, nu pentru că nu ar fi avut timp, ci pentru că aşa se va crea un organism legitim, reprezentativ pentru cel puţin un sfert dintre cetăţenii României. Un organism format din oameni ALEŞI în mod LEGITIM, care vor deveni concurenţi ai celor aleşi de sistemul clientelar din România.

Aşa s-a îngrăşat clientela pe la ambasade şi consulate

Trecând peste frustările comunității, ne punem și alte întrebări legate (în sfârșit!) de decizia organizării Congresului. Ne amintim cu toții că președintele Klaus Iohannis a promis un Consiliu al Diasporei, o instituție asemănătoare Congresului, dar la dispoziția sa, care să îl informeze despre problemele care există în comunitățile de peste hotare. Nu se știe pe ce criterii vor fi selecționați ”consilierii” și de ce ar fi mai speciali decât ”congresmanii”.

De ce nu se poate apela la o singură ”adunare”?, e întrebarea pe care ne-o punem imediat. Cum vor reacționa parlamentarii opoziției (liberalii și aliații), vor aproba Congresul, punându-l în încurcătură pe Președinte sau vor boicota din nou Congresul, în final găsindu-se soluția Consiliului cu oamenii preşedintelui? Toți parlamentarii diasporei au cerut o întrevedere urgentă cu Iohannis, care va fi probabil peste câteva săptămâni, după aprobarea Congresului. Pare inutilă, dacă vine Congresul cu cei 200 de reprezentanți din toată lumea.

DRP ar trebui să devină un fel de Biroul Electoral Central dar, din informațiile noastre, rezultă că nu a fost invitat să participe la discuțiile Comisiilor reunite. Cum poți să agreezi o metodologie fără a discuta și cu cei de acolo? Iar DRP-ul e în subordinea MAE, deci a Guvernului, nu a Parlamentului.

Ar mai fi întrebări, pentru că există o grămadă de nebuloase. E un talmeș-balmeș de nedescris, o amețeală totală, ceea ce denotă o atenție superficială pentru diaspora.

gazetaromaneasca.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *