Peste 110.000 de romani sunt inscrisi in registrul electoral spaniol, iar unii dintre ei participa la alegerile de astăzi in calitate de candidati pe listele partidelor spaniole.

Putini dintre acestia candideaza insa pe locuri eligibile la alegerile locale si regionale, organizate in 13 din cele 17 comunitati autonome.

460 de mii de straini pot sa voteze in toată Spania.

Sectiile de votare au fost deschise de la 9 dimineata si alegatorii pot sa-si exprime optiunile pana la ora 20.

Cum se voteaza in Spania
Votul la alegerile din Spania nu se face cu stampile si numarul buletinelor tiparite ajunge la 300 de milioane.
Persoanele cu drept de vot au la dispozitie listele partidelor cu numele tuturor candidatilor si pot sa aleaga una dintre ele.

Lista se baga intr-un plic pentru alegerea consilierilor locali si alta in plicul pentru parlamentul regional, iar apoi se introduce in urna.

Spaniolii care nu pot sa mearga astazi la vot aveau posibilitatea sa-si exprime optiunea prin posta, pana acum 3 zile.

Au fost infiintate sectii de votare in 8 mii de localitati, iar bugetul acordat organizatii acestui scrutin se ridica la 128 de milioane de euro.

Este de asteptat ca rezultatele sa fie cunoscute inainte de miezul noptii, cu ajutorul sistemului rapid de transmitere a datelor (si facute publice intr-o conferinta de presa a vicepremierului de la Madrid, dna Soraya Saenz de Santamaria).Guvernul a anuntat ca peste 90 de mii de agenti de fortele de ordine si siguranta vor supraveghea buna desfasurare a alegerilor.

romanul.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *