Hitler dorise ca aceasta să fie cea mai mare stațiune balneară din toate timpurile. Ideea de a o reînvia a provocat mari controverse.

Planurile de a renova fosta stațiune de vacanță a membrilor partidului nazist, cunoscută sub numele de „Colosul din Prora”, a stârnit o uriașă polemică în Germania. Mulți cred că ea ar trebui lăsată să se ruineze decât să-i fie folosite oportunitățile, scrie publicația americană The Daily Beast.

Localizată la nord de Berlin, pe insula Rügen, construcțiile din Prora, întinse de 4,5 kilometri, făceau parte din „Kraft durch Freude” (KDF – Putere prin distracție), agenția celui de-al III-lea Reich care se ocupa de vacanțe.

KDF a devenit cel mai mare operator turistic din anii 1930. Scopul agenției era de a crea punți între clasa de mijloc și masele largi. Acesta se realiza prin excursii cu pasageri din toate clasele sociale, inclusiv din elita Partidului Național Socialist.

După cel de-al Doilea Război Mondial, administrația Prorei a fost preluată de Republica Democrată Germană și a început să se deterioreze.

În ultimii ani, stațiunea a devenit din nou atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari și arhitecți, interesați să transforme spațiile abandonate în hoteluri și apartamente și să revină la scopul inițial al zonei, de stațiune balneară.

Economia Germaniei este stabilă, iar piața imobiliară prosperă. Însă nu oportunitățile economice îi agită pe numeroșii opozanți ai proiectului, ci faptul că o renovare a stațiunii ar semăna cu o împlinire a planurilor lui Hitler.

Aceasta, deoarece dezvoltatorii imobiliari au ar fi tentați să folosească chiar proiectele originale, alese de Hitler însuși, și care la vremea respectivă au primit premiul pentru arhitectură.

Jurgen Rostock, co-fondatorul centrului de documentare pentru Prora, a declarat:

„Acestea nu sunt niște clădiri nevinovate. Scopul inițial al lui Hitler a fost construirea unei stațiuni în perspectiva războiului pe care îl plănuia.”

La rândul lor, Axel Bering și Michael Jacobi, principalii investitori în proiectul Prora, afirmă că nu poate fi interesat mai puțin de o clădire doar pentru că aceasta i-a fost dedicată lui Hitler. Bering, care este cetățean danez, a declarat că se simte atras de Prora pentru că îi amintește de vacanțele copilăriei din Danemarca: nisipul alb și Marea Baltică.

evz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *