„Liderii europeni se reunesc de urgenţă în privinţa crizei Greciei”, titrează The New York Times.
„Troica finanţatorilor Atenei – FMI, BCE şi Comisia Europeană, François Hollande şi Angela Merkel au căzut de acord în cursul unei reuniuni desfăşurate luni seară “să acţioneze cu şi mai multă intensitate” pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, ţară aflată în pragul incapacităţii de plată. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, s-au alăturat cu toată discreţia preşedintelui francez şi celui al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, primiţi la dineu de Angela Merkel oficial pentru a discuta despre economia numerică. La finalul reuniunii, cu puţin înainte de miezul nopţii, cancelaria germană a informat că participanţii intenţionează “să acţioneze cu mai multă intensitate” în acest dosar şi să rămână “în strâns contact în zilele următoare”, atât “între ei, cât şi cu guvernul elen”. În schimb, conform unei surse diplomatice, cei cinci nu au discutat cu premierul grec, Alexis Tsipras. Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanţi au dorit să definească “o poziţie comună” pentru a face Greciei “o ultimă ofertă”, iar prim-ministrul Tsipras “ar fi primit telefon din partea troicăi”. Acest summit neaşteptat a avut loc într-un moment în care negocierile trenează între Atena şi creditorii săi, membrii UE şi FMI. Cei din urmă cer reforme concrete pentru ameliorarea competivităţii economiei Greciei şi măsuri de economie bugetară, înainte de a debloca o ultimă tranşă de ajutor de aproape 7,2 miliarde de euro, din planul de susţinere financiară în valoare de 240 de miliarde de euro convenit în 2010”, mai citim în New York Times.
„Creditorii au pregătit textul final în privinţa ajutorului de urgenţă acordat Greciei”, titreazăThe Wall Street Journal.
„Într-un semn ca cei care au creditat Grecia au ajuns la capătul răbdării după luni de negocieri care trenează, liderii au ajuns la un acord care va fi prezentat statului elen şi care reprezintă o puternică dilemă pentru Atena.”
„Mana dreaptă a lui Sepp Blatter, suspectat de transfer de fonduri frauduloase”, mai citim înWall Street Journal.
„Autorităţile judiciare din SUA suspectează că Secretarul General al FIFA Jerome Valcke a transferat 10 milioane dolari, care ar fi fost meniţi să asigure drepturile de găzduire a Cupei Mondiale din Africa de Sud.”
„10 milioane de dolari mai aproape de Blatter”, citim în portalul de ştiri Business Insider.
„Justiţia americană crede că secretarul general FIFA Jérôme Valcke a transferat bani – o presupusă mită în legătură cu votul privind organizarea unei Cupa Mondiale – din conturile FIFA spre un cont controlat de oficialul FIFA Jack Warner, în prezent arestat în scandalul de corupţie, potrivit unui material apărut în The New York Times. Valcke, mâna dreaptă a președintelui FIFA, Sepp Blatter, nu a fost arestat și nu este acuzat în vreo cauză. Jerome Valcke a declarat că “nu a autorizat plata și nu a avut puterea de a face acest lucru. FIFA a declarat pentru The Times că președintele Comisiei de finanțe, Julio Grondona, care între timp a murit, este cel care a autorizat plata.”
„Un feribot s-a scufundat în fluviul Yangtze. Peste 450 de oameni sunt daţi dispăruţi”, scrieThe Guardian în pagina sa electronică.
„Peste 400 de persoane sunt date dispărute după o navă chineză de pasageri s-a scufundat în fluviul Yangtze după ce a fost lovită de ceea ce căpitanul a descris ca fiind un ciclon. Cinci cadavre au fost recuperate până în prezent. Deși rapoartele locale au fost contradictorii, se pare că aproximativ 18 de persoane au fost salvate, dar ploile abundente și vânturile puternice au împiedicat activitatea echipelor de urgență. Căpitanul vasului şi inginerul-şef al navei au fost arestaţi.”
„Alianţii din coaliţia anti-ISIS se reunesc la Paris”, scrie Le Monde.
„Cum învingi Statul Islamic? Strategia adoptată faţă de avansul luat de ISIS în Irak și Siria va fi în centrul reuniunii desfăşurate marți, la care participă ţările coaliției internaționale conduse de SUA, după ce 4000 de raiduri în 10 luni nu au reușit să-i oprească pe jihadiști. Reuniunea, la care participă prim-ministrul irakian Haider al-Abadi, miniștrii și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, trebuie să revizuiască metoda actuală, aceea de a realiza raiduri și antrenament oferit militarilor irakieni sau rebelilor sirieni care acţionează în teren.”