Asigurarea de somaj – Arbeitslosenversicherung este obligatorie si se retine contribuabilului din salariu lunar in procent de 1,5% la care se adauga contributia Angajatorului – Arbeitgeber de 1,5%. In concluzie orice angajat cu contract de munca contribuie cu 3% din salariul brut la asigurarea de Somaj obligatorie in Germania.

Der Beitragssatz in der Arbeitslosenversicherung ist zum 01.01.2011 auf 3,0 Prozent gestiegen -Arbeitgeber 1,5% und Arbeitnehmer 1,5%.

Asigurarea de somaj este obligatorie in Germania si asigura contribuabilului sprijin financiar in cazul pierderii locului de munca si integrarea acestuia in campul muncii (de ex: cursuri de recalificare sau perfectionare si sustinere in cautarea unui alt loc de munca).

Institutia responsabila cu acordarea indemnizatiei de somaj in Germania esteBundesagentur für Arbeit.

Cum trebuie procedat si ce trebuie sa facem pentru a obtine indemnizatia de somaj?

In termen de maxim 3 luni de la pierderea locului de munca (recomandat 2-3 zile pentru a primi cat mai repede prima indemnizatie de somaj) trebuie sa va prezentati la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, sa va inregistrati ca Somer – Arbeitslos si sa anuntati ca sunteti in cautarea unui nou loc de munca – Arbeitsuchend.

La Agentia pentru Ocupare a Fortei de Munca – Arbeitsamt trebuie sa completati o serie de formulare pentru a se stabili daca aveti dreptul la indemnizatia de somaj.

Ce documente sunt necesare pentru completarea formularelor la Arbeisamt?

  • Carte de Identitate (Personalausweiss) sau Pasaport (Pass) – valabil;
  • Anmeldung;
  • Contractul de munca (copie) Arbeitsvertrag sau Declaratia de impozit – Steuererklärung;
  • Copie diplome certificate care atesta calificarea personala;
  • Trebuie sa stiti: Identificationsnummer Renteversicherungsnummer, Kontonummer;
  • Copie demisie sau dovada instiintatii incetarii contractului de munca;
  • Dovada pentru prestatiile de somaj platite anterior (daca este cazul);

Cine are dreptul la Somaj in Germania?

Pentru a beneficia de ajutorul de somaj trebuie sa fi lucrat legal cu contract de munca si sa fi contribuit la asigurarea de somaj cel putin 360 de zile in cursul ultimilor 2 ani inainte de declararea intrarii in somaj. Renumeratia primita este in functie de salariul obtinul la ultimul loc de munca.

Daca toate documentele sunt in regula primiti in termen de maxim 30 de zile de la completarea si depunerea actelor alocatia de somaj de tip I (ALG I). Pentru celibatari alocatia de somaj de tip I reprezinta 60% din salariul net iar pentru cei ce au un copil in intretinere sub 18 ani rata este de 67%.

Cei care nu indeplinesc conditiile de obtinere a ajutorului de somaj sau acest drept a incetat pot primi o alocatie de stat de supravietuire numita alocatie de somaj de tip II (ALG II) si sunt sustinuti in continuare de Agentia de Ocupare a Fortei de Munca in cautarea unui loc de munca.

sursa: http://germaniadirect.de/