Femeile insarcinate pot naste in Germania in conditii foarte bune, fara a fi supuse la cheltuieli suplimentare daca:

  • Se afla intr-un raport de munca – Arbeitsvertrag (angajat cu contract de munca legal pe teritoriul Germaniei);
  • Sunt coasigurate prin asigurarea medicala a sotului – Familienversicherung;
  • Sau beneficiaza de o asigurare privata – Private Krankenversicherung incheiata sau valabila in Germania.

Germania este una din tarile membra a Uniunii Europene in care romanii pot circula liber, una din tarile in care sistemul de sanatate functioneaza fara probleme. Pe langa celelalte aspecte beneficiaza de tehnologie de utima ora si o igiena in spitale strict controlata; un plus fata de Romania asiguratul beneficiaza de ingrijire medicala fara cheltuieli suplimentare. Aceste reguli se aplica si in cazul mamicilor (cetatean roman) asigurate ce hotarasc sa nasca la orice clinica din Germania. Pentru mamicile care nu cunosc limba germana, exista medici romani (ginecologi) care ofera consultatii (medici cu diploma obtinuta sau recunoscuta in Germania) pe toata perioada sarcinii. Mai mult decat atat statul pune la dispozitia fiecarei mamici o moasa ce se ocupa personal de mamica inaintea sarcinii si viziteaza nou nascutul acasa dupa externare, pentru orice intrebari privind alaptarea sau dezvoltarea bebelusului moasa va sta la dispozitie.

In cazul in care familia este stabilita sau nu pe teritoriul Germaniei, dar beneficiaza de asigurare medicala valabila, se recomanda nasterea copilului in Germania, copilul avand posibilitatea la virsta de 18 ani sa obtina dubla cetatenie germana-romana, si va beneficia de alocatie pentru copii – Kindergeld 184€/luna . Proaspata mamica, chiar daca nu a lucrat niciodata, beneficiaza de Indemnizatie de crestere a copilului – Elterngeld de minim 300€. Mamicile care in ultimile 12 luni s-au aflat intr-un raport de munca vor beneficia de o indemnizatie calculata in functie de salariul castigat pe ultimile 12 luni cca. 65%.

Legea privind protectia maternitatii protejeaza femeile insarcinate impotriva concedierii pe perioada sarcinii; in cazul in care munca prestata implica efort fizic, angajatorul – Arbeitgeber este obligat sa asigure salariatelor un loc de munca in asa fel incat sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare starii lor de graviditate ori sanatatea copilului, dupa caz.

Salariata gravida este obligata sa anunte in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si ziua prevazuta a nasterii la care trebuie anexat un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care ii atesta aceasta stare.

Birocratia se simplifica in cazul in care cei doi parinti sunt casatoriti iar mama beneficiaza de asigurare medicala. O nastere in Germania in lipsa unei asigurari medicale poate costa intre 3 si 6 mii de Euro in functie de complexitatea nasterii si a starii de sanatate atat a mamei precum si a copilului.

Mamicile au dreptul la:

  • Consiliere medicala precum si sprijinul unei moase ce va indruma viitoarea mamica pe toata perioada sarcinii si dupa nastere ;
  • Ingrijire stationara;
  • Ingrijire la domiciliu si ajutor in gospodarie (daca este cazul);
  • Alegerea Clinicii in care se va naste copilul;
  • Indemnizatie de maternitate – Mutterschaftsgeld;
  • Indemnizatie de crestere a copilului Elterngeld;
  • Alocatie pentru copil – Kindergeld;
  • Alocatie suplimentara – Kinderzuschlag (pentru familiile cu venituri mici);

Concediu de maternitate – Mutterschutz

Femeile insarcinate care sunt membre a unei case de sanatate de stat beneficiaza de indemnizatie de maternitate – Mutterschaftsgeld. Perioada de protectie incepe cu 6 saptamani inainte de nasterea copilului si se incheie la 8 saptamani (Beschäftigungsverbot) dupa nasterea copilului. Pe toata aceasta perioada salariul ramane neschimbat.

Concediu de crestere a copilului – Elternzeit

Dreptul la concediu de crestere a copilului ii revine persoanei care se ocupa de cresterea, educarea si traieste in aceeasi casa cu copilul pana la max. 3 ani. Indemnizatia de crestere a copilului sprijina financiar familiile cu copii mici pe o perioada de maxim 14 luni de la nasterea copilului. Dreptul la concediu il are atat mama cat si tatal copilului(in functie de situatia familiala).

Dreptul la concediu de crestere a copilului il au si bunicii in cazul in care parintii copilului merg in continuare la scoala si au max. 21 ani.

Indemnizatia de crestere a copilului este de min. 300€ (pentru cei ce nu s-au aflat intr-un raport de munca inainte de nasterea copilului) si nu poate depasi 1800€ (in functie de cuantumul salariului catigat in ultimile 12 luni).

Cine are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului – Elterngeld?:

  • Persoanele care au domiciliul in Germania;
  • Persoanele care se ocupa cu educarea si traiesc impreuna cu copilul;
  • Persoanele care nu lucreaza mai mult de 30/ore/saptamana sau nu lucreaza deloc

sursa: http://germaniadirect.de/