O scurtă vizită la Londra a fost suficientă pentru ca o pensionară din România să își publice, în mod nesperat, propriul volum de poezii, prin intermediul uneia dintre cele mai importante edituri din lume. Cartea a văzut lumina tiparului în luna iunie și va putea fi achiziționată pe renumitul website www.amazon.com, deși autoarea spune că nu este interesată deloc de eventualele venituri pe care le-ar putea obține din comercializarea operei sale…

Surprize, surprize…

Un volum de poezii scris de românca Ana I. a fost publicat în urmă cu numai câteva săptămâni cu ajutorul Editurii Createspace, un serviciu electronic dezvoltat de renumita companie Amazon.

„Apariția acestui volum a fost pentru mine cea mai frumoasă surpriză”, spune emoționată Ana. „De fapt, a fost un frumos cadou de ziua mea, făcut de fiul meu care trăiește de șapte ani la Londra, împreună cu soția sa și cei doi copii”, continuă mărturisirea româncei.

Ana I. a venit în vizită la fiul său din Marea Britanie la începutul lunii mai. Și a adus cu ea și ultimele sale versuri, la cererea băiatului ei stabilit în nordul Londrei. Poeziile erau tehnoredactate în format electronic și se aflau pe un CD. Le-a copiat din propriul ei calculator cu câteva zile înainte de a face deplasarea la Londra, unde intenționa să stea următoarele două luni. „Am venit aici pentru a mă ocupa de cei doi nepoți. Îmi ajut băiatul și nora, care au servicii. Iar în a doua jumătate a lunii iulie, când cei mici termină anul școlar, voi pleca cu ei în România pe perioada vacanței”, ne lămurește bunicuța.

Ea nici nu și-a închipuit, însă, că se va întoarce acasă cu un volum de poezii editat profesional, tipărit și publicat de una dintre marile edituri ale lumii și pe care scrie numele ei în locul destinat autorului…

–––––––––––––

„Cred că nicio altă editură din România nu mi-ar fi putut oferi un preț atât de convenabil pentru tipărirea unui volum de poezii în condiții grafice așa de bune.”

Ana I., o româncă, autoare a unui volum de poezii publicat în timp ce se afla în vizită la Londra

–––––––––––––

Made in USA

Poeziile Anei I. au devenit în mai puțin de două săptămâni un volum de versuri impecabil din punct de vedere grafic. Cartea are o copertă lucioasă, foarte bine realizată ca design, în timp ce unele poezii, tipărite cu claritate pe pagini albe din hârtie de bună calitate, sunt ilustrate cu deosebite imagini color foarte sugestive. Volumul are pe coperta din spate cod de bare, alături de poza autoarei. Iar pe ultima filă a cărții scrie „Made in USA”.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut cartea. Mai ales că a fost totul gândit pentru ca eu să am parte de o surpriză, cu ocazia aniversării zilei mele de naștere”, ne mărturisește Ana cu încântare.

Fiul ei a fost cel care a pregătit editorial întregul volum, în doar câteva zile, muncind 2-3 ore zilnic, după ce se întorcea de la serviciu. Totul a fost posibil cu ajutorul website-ului specializat www.createspace.com, aparținând celor de la Amazon.

„Băiatul meu a revizuit textul poeziilor, apoi a poziționat în document imaginile, la calitatea solicitată pentru a putea fi tipărite ulterior. A mai lucrat o zi la copertă, cu toate că a trebuit doar să aleagă din mai multe variante de design predefinit. A mai adăugat texte și în spațiile goale unde se cereau câteva rânduri despre autor și despre carte”, ne-a povestit Ana I. Cei de la Editura Createspace i-au oferit gratuit și un ISBN (International Standard Book Number), un cod care se acordă oricărei lucrări scrise care apare pe piață sub formă de volum.

„În data de 15 iunie, am primit prin poștă un colet pe numele meu, la adresa locuinței din Londra a familiei fiului meu. L-am desfăcut surprinsă și am rămas stupefiată. Țineam în mână volumul de versuri scris de mine, sub forma unei cărți tipărite, de calitate excelentă. Aceea era, de fapt, o probă, pe care trebuia să îmi dau acordul pentru publicarea  cărții. Era atât de bine realizată încât am acceptat cu nespusă bucurie, vă dați seama…”, povestește Ana în continuare.

Fiul ei a trimis imediat prin internet acceptul pentru tipărirea unei prime tranșe de 50 de cărți scrise de mama sa. „Pachetul a sosit după încă patru zile de așteptare, deși noi ne așteptam să dureze mult mai mult. Și totul a costat numai 300 de lire sterline, incluzând editarea, tiparul celor 50 de copii plus taxa de transport.”

–––––––––––––

„Am solicitat să îmi fie tipărite doar 50 de cărți din volumul de poezii publicat ca o surpriză de ziua mea, din partea familiei fiului meu, în timp ce mă aflam la ei în vizită, aici, în Marea Britanie. Nici nu îmi doresc mai multe. Aceste cărți le voi face cadou rudelor și prietenilor apropiați, persoanelor dragi cu care m-am întâlnit de-a lungul vieții. În felul acesta, doresc să le las tuturor o amintire de suflet. În rest, nu sunt interesată de vânzarea cărții. Nici nu cred că o va cumpăra cineva. În prezent, lumea nici nu mai este interesată de poezie…”

Ana I.

–––––––––––––

Volum distribuit de Amazon

Volumul Anei I. a făcut și obiectul unui contract profesionist de distribuție între autoarea poeziilor scrise în limba română și compania Createspace. Cartea sa va fi pusă în vânzare, în consecință, prin intermediul Amazon.com și Amazon Europe. Aceasta va fi disponibilă și în format electronic prin eStore și Kindle, conform prevederilor contractuale semnate de Ana I.

Oricine își poate publica un volum propriu apelând la serviciile celor de la Createspace, spune acum cu multă convingere românca Ana I. Compania celor de la Amazon oferă un întreg pachet de servicii editoriale la prețuri care nu pot fi egalate de alte edituri concurente, mai spune femeia.

Ana I. scrie poezii de o viață. Ea are aproape 70 de ani, iar până la vârsta pensionării, și-a urmat cariera lucrând ca și profesor de limba română într-un oraș din vestul României. Și, în tot acest timp, și-a exprimat trăirile scriind versuri, după cum ne-a mărturisit femeia care insistă că nu dorește să își facă numele cunoscut.

Poeziile Anei I. s-au adunat de-a lungul anilor în pagini uitate ale unor caiete învechite. Mult timp, ea nici nu s-a gândit că acestea ar putea vreodată să vadă „lumina tiparului”…

sursa: http://www.diasporaro.com/