Fără susținerea financiară a Uniunii Europene, Moldova ar putea intra în incapacitate de plată. Despre aceasta scriu jurnaliștii de la Forbes.

Autorii articolului mai spun că Republica Moldova trece printr-o criză financiară serioasă, provocată de problemele din sistemul bancar. În același timp, lipsa unei stabilități guvernamentale împiedică țara să ceară suport economic de la UE, relatează UNIMEDIA, cu referire la gagauzinfo.md.

„Explicațiile efectuării de transferuri bănești dintre companiile implicate, în special transferurile dintre cele trei bănci și companiile rusești – arată o neînțelegere a modului în care acționează băncile. Un lucru foarte important este faptul că aceste bănci au mărit volumul de împrumuturi, acesta fiind mai mare decât capitalul care le permite”.

Mai mult, jurnaliștii de la Forbes scriu că Banca Națională a Moldovei trebuie să răspundă la o serie de întrebări.

Forbes mai specifică faptul că băncile care au fost sub administrația lui Ilan Shor, au acordat împrumuturi companiilor rusești. Neîntâmplător este faptul că aceste împrumuturi au fost întrerupte, iar băncile au dat faliment chiar înainte de alegerile parlamentare din noiembrie. Jurnaliștii străini mai scriu că oligarhii moldoveni intră în politică pentru a-și satisface propriile interese.

sursa: http://unimedia.info/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *