Cel mai mare cimitir din lume, la Najaf, în Irak, cu aproximativ cinci milioane de morminte, se extinde, iar unele familii sapă noaptea morminte pe potecile din incintă sau fură locuri de mormânt pentru a-i îngropa pe cei dragi.

Potrivit publicaţiei numărul morţilor îngropaţi în cimitir s-a dublat, ajungând la 200 pe zi, în contextul violenţelor din ţară, relatează Wall Street Journal (WSJ) în ediţia electronică.

Cimitirul are o suprafaţă de peste 600 de hectare, iar în incinta acestuia se află un sanctuar şiit venerat. La unele dintre morminte au fost depuse flori artificiale, ale căror culori, puternice altădată, au pălit în lumina soarelui deşertic. Distanţa dintre morminte este de aproximativ 30 de centimetri. Afişe cu portrete ale decedaţilor şi săgeţi indică vizitatorilor drumul prin cimitir.

Cele mai căutate locuri – aflate în apropierea Moscheei Imamului Ali – sunt pe cale să se epuizeze, anunţă serviciile de pompe funebre. Însă autorităţile municipale de la Najaf afirmă că este suficient spaţiu pentru alte mii de morminte. Competiţia pentru locurile din apropierea sanctuarului reizbucneşte cu fiecare nou val de violenţe în această ţară.

 

https://www.youtube.com/watch?v=2gddrcyD-48

“Este ca în zilele în care, la Bagdad, aveau loc explozii zilnic”, a declarat Najah Abu Sebei, reprezentantul unui serviciu de pompe funebre, în timp ce muncitorii firmei sapă un mormânt cu târnăcopul, transpirând puternic. “În primele zile ale crizei, ritmul era lent. Dar numărul celor ucişi în confruntări creşte”, a adăugat el.

Citeste mai mult pe Mediafax.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *