Indignați că un grup de 69 de demnitari și-au triplat indemnizațiile, parlamentarii vor să obțină și ei un spor substanțial la leafă, fără să le pese de impactul bugetar. Potrivit unor declarații publice, deputații și senatorii vor să sară de la o indemnizație netă de 5.000 de lei pe lună la 9.000 de lei. Un calcul făcut de EVZ arată că o astfel de majorare ar avea un impact bugetar de peste 25 de milioane de lei pe an, adică aproximativ 5,6 milioane de euro.

De ea ar beneficia 528 de parlamentari, pentru că alți 26 deputați și senatori, membri ai Birourilor Permanente, au indemnizațiile mărite prin O.G. 14/2015, de la 1 august, cu 300-350%.

EVZ a calculat că efectul indemnizațiilor majorate prin O.G. 14/2015 este de peste două milioane de euro, anual.

Invidioși pe cei 69 de super-demnitari

Recent, deputatul Daniel Fenechiu a dezvăluit că planul aleșilor este ca majorarea să intre în vigoare de la 1 septembrie. „Se vorbește în momentul de față, se vorbea chiar de la 1 septembrie, despre majorarea indemnizației deputaților și senatorilor la 9.000 de lei, net pe lună (în prezent un parlamentar primește 5.000 de lei, net, pe lună)”, a declarat Fenechiu. Acesta a arătat că este incorect ca membrii Birourilor Permanente să beneficizeze de o indemnizație netă de circa 15.000 de lei (urmare a O.G. 14/2015), iar restul parlamentarilor să primească doar 5.000 de lei. Planul parlamentarilor este ca majorările să fie prevăzute în planificata lege a salariilor bugetarilor.

Îngropați în datorii

„Va fi o creștere în cascadă (…) Se va aplica de la 1 decembrie, când salariile vor crește pentru toți bugetarii”, au declarat surse parlamentare pentru EVZ. Deputatul PSD Anghel Stanciu s-a plâns că indemnizaţiile aleşilor nu le acoperă acestora cheltuielile. „Aleşii ar trebui să primească indemnizaţia corespunzătoare, dincolo de populism. Aştept de la preşedintele Iohannis să facă ce a promis: fără populisme!“, a spus Stanciu la Realitatea TV. Nu este singurul parlamentar care se plânge de veniturile mici. În aprilie, senatoarea Steliana Miron spunea că indemnizația nu-i ajunge nici pentru coafor. Poate aceasta este explicația pentru care aleșii au acumulat datorii substanțiale: potrivit mediafax.ro, cei peste 550 de parlamentari au datorii de peste 35 de milioane de euro. De exemplu, senatorul PNL Vasile Blaga are datorii de 1.100.000 de lei la două persoane fizice, scadente în 2017.

evz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *