Violoncelistul Teodor Rusu și pianistul Paul Cartianu, doi dintre cei mai apreciați muzicieni români din tânăra generație, sunt următorii invitați ai ICR Londra în seria de concerte organizate împreună cu prestigioasa instituție muzicală londoneză St Martin-in-the-Fields. Programul va include partituri de Beethoven, Mozart și Brahms, culminând cu explozia de energie a “Dansurilor populare românești” ale lui Bartok.

Teodor Rusu a avut primul concert solo la vârsta de 8 ani, împreună cu Filarmonica “Gheorghe Dima” din Brașov, iar la 13 ani interpreta Concertul pentru violoncel compus de Camille Saint-Saens. A câștigat, de-a lungul anilor următori, numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care: competiția “Mihail Jora” (2008), concursul “Miniatură Romantică” (2010), “Rudolf Matz” Internațional String Competition (2013), concursul “Enrico Mainardi” (2014) și Liezen Internațional Cello Competition (2014). Pe parcursul anului 2014, a fost susținut de către Internațional Salzburg Association și Theodor-Rogler Foundation. A urmat cursuri de perfecționare, printre alții, cu Rafael Rosenfeld, Frans Helmerson, Giovanni Gnocchi, Martin Hornstein, Janos Starker și Laszlo Fenyo. Pasionat muzician de cameră, a colaborat în domeniu cu artiști precum Wolfgang Redik, Rainer Schmidt, Pavel Gililov, Imre Rohmann, Andreas Weber și Cordelia Hofer-Teutsch. În 2011, a început studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, în prezent desăvârșindu-și pregătirea la clasa profesorului Enrico Bronzi.

Paul Coriolan Cartianu a studiat pianul la Universitatea Mozarteum din Salzburg, unde a absolvit în anul 2012, în prezent continuând să se perfecționeze ca solist sub îndrumarea profesorului Andreas Weber. În 2011, i-a fost acordată bursa “Yamaha Scholarship”, iar în 2014 a beneficiat de susținere din partea Internațional Salzburg Association (ISA). Paul a susținut recitaluri de succes în mai multe țări, printre care România, SUA, Franța, Italia și Germania. A cântat ca solist cu orchestre din Statele Unite, Austria și România și are o experiență considerabilă de interpretare camerală. În 2013, a interpretat “Totentanz nach Holbein” de Cesar Bresgen împreună cu membri ai Orchestrei Mozarteum din Salzburg, și tot în același an a cătat ca solist Concertul pentru pian al lui Edward Grieg, în deschiderea festivalului Young Classic Europe Music Festival de la Passau. Paul a urmat cursuri de perfecționare cu nume importante ale muzicii clasice contemporane, precum Dina Yoffee, Serghei Malteev, Aquiles Delle Vigne, Fabio Bidini și Arkadi Zenziper.

Vara muzicală românească din capitala Marii Britanii va continua, în data de 14 august, cu un recital al pianistului Daniel Ciobanu, care inaugurează parteneriatul ICR Londra cu o altă instituție muzicală de referință din centrul Londrei, St James”s Church de pe bulevardul Piccadilly. În 21 august, va urma un concert al violoncelistului Răzvan Suma și al pianistei Rebeca Omordia, la aceeași St James”s Church, pentru că în 1 septembrie programul estival să se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieșene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields.

curentul.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *