Sumele alocate de la buget pentru românii din afara graniţelor sunt de zece ori mai mici decât cele destinate minorităţilor naţionale de la noi din ţară, spune Eugen Popescu.

Sumele alocate de la buget pentru românii din afara graniţelor sunt de zece ori mai mici decât cele destinate minorităţilor naţionale de la noi din ţară – au semnalat astăzi mai mulţi dintre participanţii la cursurile Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.

Preşedintele Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, spune că anul acesta 10 milioane de conaţionali din afara graniţelor, care vor să-şi păstreze identitatea, limba şi obiceiurile, trebuie să împartă doar 8 milioane de lei alocaţi de statul român.

În acelaşi timp, două milioane de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale din România au la dispoziţie peste 90 de milioane de lei.
“Este sub jumătate din suma care este alocată de statul român UDMR, de exemplu, căruia i se alocă 19,7 milioane de lei. Aşa ceva discriminează grav românii de pretutindeni, şi credem că politicienii români trebuie să se trezească şi să vadă această realitate şi s-o schimbe, pentru că aceşti români au la fel de multă nevoie de aceste finanţări pentru a-şi păstra identitatea ca şi cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale din România”, spune Eugen Popescu.

Şi fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a susţinut la dezbaterile de la Izvorul Mureşului că diferenţele dintre finanţarea minorităţilor naţionale de la noi şi cea a comunităţilor istorice de români din jurul frontierelor este inacceptabilă.RRA

capital.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *