Ploile din aceste zile au venit prea tarziu si nu vor anula scumpirile ce se anunta din toamna la alimentele de baza.

Avertismentul vine din partea fermierilor care se plang ca seceta din ultimele doua luni a distrus sute de mii de hectare de porumb, floarea soarelui, vita de vie si cartofi. Autoritatile promit sa-i despagubeasca insa banii vor veni cel mai devreme la sfarsitul anului.

Domnul Petrica din comuna Colibasi, judetul Giurgiu, priveste cu neputinta cum munca lui de cateva luni bune s-a dus in ultimele saptamani pe apa sambetei. A cultivat 8 hectare de porumb, pe care seceta le-a distrus in proportie de 90%.

“Anul trecut am facut 10 tone de porumb la hectar boabe, anul asta nu stiu daca fac o tona. ce productie poti sa faci din 10 boabe pe un fir? Nu se stie daca in toamna mai avem posibilitatea sa insamantam o alta cultura de grau sau de orz.”

Chiar daca meteorologii au anuntat ploi in perioada urmatoare, acestea nu vor fi suficiente pentru a compensa deficitul major de apa din sol, de peste 2.000 de metri cubi/ha. Asadar, culturile care sunt deja afectate, cum este si cea de porumb, nu vor putea fi recuperate.

In cazul domnului Petrica, prejudiciul se ridica la 16.000 de lei. Ministerul Agriculturii promite sa-i despagubeasca pe fermierii care au pierdut mai mult de 30% din suprafata cultivata.

“Imediat ce se incheie campania de recoltat, vom avea situatia exacta, vom stabili valoarea ajutoarelor pe fiecare fermier in parte”, anunta Daniel Constantin.

 capital

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *