David Călin era student în Marea Britanie la prestigioasa Universitate Cambridge. Tânarul venise în ţară recent, iar fratele său plecase pentru un interviu tot la Cambridge, aşa că nu au mai apucat să se vadă.

Elevul anului din 2012, David Călin Cristian, a murit în cursul zilei subit. Cauza decesului său nu este cunoscută. Cel mai probabil a suferit un anevrism sau avea o afecţiune la inimă de care nu se ştia. Acesta a fost unul dintre cei mai buni olimpici internaţionali ai Iaşului, în prezent fiind înscris la cursurile Universităţii Cambridge din Anglia, una dintre cele mai bune din lume.

Vestea a venit ca un fulger şi i-a marcat în special pe colegii şi pe profesorii săi. Aceştia au aflat la scurt timp după tragedie şi sunt solidari cu familia acestuia. „A fost o veste îngrozitoare, nedreaptă, incredibilă. Unul dintre elevii de excepţie ai Colegiului şi ai învăţământului ieşean. David Călin era o minte sclipitoare, pasionat de chimie, a fost declarat în 2012 şi elevul anului, era un corolar de activităţi! Venise de sărbători acasă, fratele lui este plecat pentru interviu tot la Cambridge…am aflat de la doamna profesor Ţura, profesoara sa de fizică… E o tristeţe copleşitoare, un destin extrem de implacabil. Azi am lăcrimat cu toţii. Cuvintele care îl caracterizau erau inteligenţă nativă, studiu, pasiune! Cu siguranţă ar fi făcut un drum de cercetare serios”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general, pentru Ziarul de Iaşi.

Foştii săi profesori sunt şocaţi de-a dreptul, după ce unul dintre elevii care ne-au reprezentat în lume cu rezultatele sale şi cu statutul de student Cambridge nu mai este. „David a fost unul dintre absolvenţii de marcă ai şcolii noastre, a obţinut premii la olimpiade şi concursuri şcolare…Chiar zilele trecute a venit prin şcoală şi am vorbit cu el… David era un copil serios, nici nu am cuvinte, un copil deosebit care a muncit mult, pasionat de ştiinţe, avea relaţii bune cu colegii şi cu profesorii. Când am aflat nu mi-a venit să cred, apoi mi s-a confirmat că a murit”, a spus Elvira Rotundu, directorul Colegiului “Negruzzi” din Iaşi, cu durere în voce.

Prietenii săi şi colegii au aflat şi ei încă din dimineaţa în care acesta s-a stins din viaţă şi mărturisesc că nu-şi pot nici acum reveni din şoc. „Nu am fost în aceeaşi clasă, el era cu un an mai mare, dar ne cunoşteam bine. Am aflat de moartea lui dimineaţă (n.r. – ieri). Chiar acum nu pot să spun lucruri despre el, maine plec şi eu spre Iaşi şi încerc să mă adun şi să termin pregătirile. De îndată ce reuşesc să-mi adun gândurile vă las un mesaj..”, a spus Sabina Mirea, studentă la Manchester şi prietenă cu David încă din timpul şcolii.

David Călin Cristian a fost desemnat „Elevul anului 2012″ datorită rezultatelor excepţionale obţinute la olimpiade. În 2010 a obţinut bronz la Ştiinţe pentru Juniori, în 2011 a adus la Iaşi aurul la Olimpiada de Ştiinţe, iar în 2012 a luat argint la Olimpiada Internaţională de Chimie. „Îmi pare foarte bine că am reuşit să ating nivelul de performanţă necesar ca să merit titlul acesta şi îmi place că se recunoaşte munca pe care am depus-o pentru a ajunge aici şi oamenilor chiar le pasă de ce am făcut până acum”, spunea acesta în momentul în care a primit premiul de Elev al Anului.

Chiar dacă a plecat la studii în străinătate, acesta a mărturisit la un moment dat că voia să se întoarcă cu timpul acasă. Rezultatele pe care acesta le-a obţinut la şcoală în timpul liceului, şi nu numai, au fost fără pregătire în particular, fără program rigid de studii. Pur şi simplu David a fost un copil cu o minte de excepţie. Cu medalii de aur şi argint în palmares, acesta a fost ani la rând ambasadorul Iaşului pe plan educaţional, în lume.
sursa: romaniatv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *