La sfârșitul lunii octombrie, jurnaliștii de investigație ai BBC au scos la iveală publicului britanic, dar și celui internațional, ocupațiunile unor „băieți deștepți” români din UK: șmenul din centrele de testare CSCS. Pentru cei care nu știu, cardurile CSCS sunt obligatorii pentru peroanele care muncesc in domeniul constructiilor și dovedesc faptul că deținătorii înțeleg și își însușesc normele de sănătate și siguranța a muncii în Marea Britanie.
Între timp, mass-media și-a concentrat atenția către tragediile din România și Franța, însă acest lucru nu înseamnă că neregulile de la centrele CSCS au dispărut. Ori că intermediarii și formatorii șpăgari au fost scoși din sistem. Sau că au devenit oameni cinstiți.
Emisiunea ne-a arătat cum numeroase teste de testare CSCS din Marea Britanie oferă diverse carduri, garantat, în schimbul unor sume mari de bani, personelor care nu cunosc o boabă de engleza ori normele de protecție a muncii. Materialul poate fi citit pe site-ul BBC ori pe Realitatea UK.
Trebuie menționat că această pepinieră de făcut bani a apărut la câțiva ani după integrarea în UE, însă a atins apogeul în ultimii 3-4 ani și mai ales după ridicarea restricțiilor pe piața muncii pentru români și bulgari.
Nu trebuie ca cineva să fie un geniu pentru a înțelege consecințele acestor dezvăluiri: extinderea controalelor la toate centrele de testare, suspendarea procesării aplicațiilor pentru români la CSCS, înăsprirea condițiilor de obținere a cardurilor CSCS, dar și a altor autorizații profesionale de la alte organizații; lovitura de imagine negativă dată românilor și României; stigmatizarea muncitorilor români.
Ca întotdeauna, o parte din aceste consecințe îi va afecta și pe muncitorii români onești din domeniul construcțiilor, care vor trebui să suporte întârzierea rezolvării cererilor procesate de CSCS. Totodată, potrivit autoritaților, mai mult de 6000 de muncitori în construcții vor trebui să fie reexaminati petru a obține un card CSCS valabil. De asemenea, camerele de supraveghere video vor fi obligatorii în toate centrele de testare.
După reportajul BBC, românii din Marea Britanie, dar și din țara noastră, ies cu imaginea cea mai șifonată. Asta pentru a nu știu a câta oară. Ce înțeleg eu din acest reportaj?
Mulți membri ai comunităților românești din UK sunt incapabili să se debaraseze de sistemul “MERGE ȘI AȘA”, cu toate că efectele devastatoare ale fraudei și corupției sunt vizibile în România la tot pasul. Testările prezentate în reportaj sunt relativ simple, pregătirea presupune un efort minim din partea candidatului, iar o parte din materialele de învățare sunt disponibile și în limba română.
“Românul este lup pentru român”. Cu alte cuvinte, unii români abia așteaptă câte o ocazie să își lase compatrioții în chiloți. Încă de la primele valuri de plecări în străinătate, întotdeauna s-au găsit „binevoitori” pregătiți să intermedieze și tranzacționeze diverse aspecte ale integrării în țara gazdă. Unii s-au transformat peste noapte în consultanți, avocați și contabili – personaje care au uscat buzunarele românilor de mai multe sute de lire pentru un amarât de NINO, un cont în bancă sau găsirea unui loc de muncă.
Ne place nouă, românilor, să fim abuzați de intermediari care promit marea cu sarea? De ce nu ne informăm direct la sursă? De ce nu apelăm la un prieten care vorbește limba engleză, atunci când avem nevoie de ajutor?
Mentalitatea și comportamentul unor români peste graniță îmi spune ceva despre predispoziția multora de a nu învăța nimic din experiența lor în România ori a celor care au reușit aici. Este foarte greu să înțelegi rigididatea la schimbare, mai ales într-o țară precum Marea Britanie, unde există infinit mai multe resurse alocate procesului de integrare socio-profesională (inclusiv surse gratuite / ieftine și legale de informare în vederea găsirii unui loc de muncă).
Suntem la ani lumină față de alte țări europene în privința a tot ceea ce ar trebui să reprezinte un model de servicii de integrare profesională de succes în străinătate. În fond, tot românii sunt vinovați, în special cei care cumpără “serviciile” unor impostori. Cei care cred că „merge și așa”, dar „să-și rezolve treaba garantat”. Exact după modelul consacrat în România.
Care este soluția sau ce ne rămâne de făcut ?
În oceanul acesta de rea-voință, exploatare, parvenitism, ignoranță și manipulare politică există totuși numeroase persoane și organizații care au un impact pozitiv asupra comunităților românești din Regatul Unit. Așadar, există speranță, dar ce rămâne de făcut?
În primul rând, cinste lor! Vorbiți despre voi, arătați-vă potențialul. Comunitățile românești din străinătate sunt și o sursă extraordinara de expertiză și soluții la provocările noilor timpuri. Ideea este că trebuie să scoatem în evidență oamenii buni, generoși, profesioniști și cu o mentalitate compatibilă cu valorile necesasare operării unui model reușit și durabil de integrare și adaptare socio-profesională.
În al doilea, este imperios să strângem rândurile. Da, rămânem pe baricade și continuăm proiectele pentru comunitățile românești din străinătate. Dar nu singuri, nu în izolare. Trebuie să colaborăm unii cu alții, să lăsăm orgoliile deoparte și să ne direcționăm energia și munca în jurul unor principii și valori solide, care să servească interesele românilor de peste hotare.
Apoi, să fim fideli principiilor noastre și să nu relaționăm cu cei din axa răului. Da, în comunitățile românești de peste hotare se construiește intens o adevărată axă a răului, una ce lucrează împotriva intereselor românilor, exact ca în România. Este nevoie să ne distanțăm de persoanele, organizațiile și/sau activitățile care ne lezează principiile și imaginea românilor peste granițe.
Diaspora românească este o extensie a țării mamă. Aici își poate găsi adăpost oricine, inclusiv personajele care au făcut din exploatarea românilor un mod și model de viață. “Merge și așa” ne-a lăsat la coada Europei moderne; ne-a ars bebelușii în spitale; ne-a omorât tinerii în cluburi; a dus la exilul a aproximativ 4 milioane de români; ne-a pricopsit cu reprezentați rău voitori și incompetenți în Parlament; ne-a răpit șansa la o viață normală în țara mamă. În contextul reportajului BBC, mica mafie românească din jurul centrelor de testare CSCS, rețelele de intermediari care exploatează românii, dar și atitudinea “merge și așa”, îngreunează acum accesul anumitor categorii profesionale pe piața muncii din UK.
Dacă vreți comunități neancorate în mehtenele de acasă, în care să nu domine impostorii, figurile tabloidizate, incompetenții și tupeiștii, este timpul să ne implicăm mai activ și să strângem rândurile acum. Îl văd ca pe un test de maturitate al comunităților românești din Regatul Unit. Trebuie și putem. Până nu este prea târziu.
Niclolae Daniel Popescu
Information Development Manager at NARIC UK;
Founder, Project ManagerRPRS – Rețeaua Profesioniștilor Români din Străinătate
sursa: gazetaromaneasca.co.uk