Adio dovezii de asigurare RCA. Acum nu mai este necesar să fie expus pe parbrizul maşinii acel pătrăţel din hârtie, agenţilor municipali şi poliţiei fiindu-le de ajuns să verifice numărul de înmatriculare pentru a şti dacă totul este în regulă.

Noutatea îi va interesa bineînţeles şi pe toţi automobiliştii imigranţi, care sunt mulţi. Acum 2,6 milioane de permise active în Italia, peste 7% din total, sunt înregistrate pe numele unor persoane născute în străinătate, clasamentul ţărilor de origine fiind condus de România (380.000 de permise), Albania (230.000) şi Maroc (220.000).

Potrivit noilor norme, intrate în vigoare pe 18 octombrie, nu mai este obligatorie expunerea dovezii şi probabil odată cu trecerea timpului companiile nu o vor mai elibera. Însă este încă obligatoriu să ai mereu în maşină certificatul de asigurare, care conţine toate detaliile poliţei.

Forţele de ordine sunt acum conectate informatic la o bază de date care, plecând de la numărul de înmatriculare, le permite să verifice dacă un vehicul are asigurare. În scurt timp acest control nu va mai fi făcut numai de agenţi, ci şi de instrumente precum Autovelox, Tutor, Telepass şi de camerele de supraveghere din Ztl.

Din acest motiv nu mai este necesară dovada pe hârtie, care printre altele, era uşor de falsificat. Asociaţia Naţională a Firmelor Asiguratoare a estimat că în 2014 circa 3,9 milioane de vehicule (8,7% din total) au circulat în Italia fără asigurare.

Odată cu baza de date a vehiculelor asigurate şi a mulţilor ochi umani şi, în special, electronici de peste tot, devine mult mai dificil să scapi basma curată. Ca să treacă anumite apucături în acest moment ar trebui să fie de-ajuns sancţiunile prevăzute de Codul Rutier: cei care circulă fără asigurare riscă amenzi de la 841 la 3.287 de euro şi sechestrarea vehiculului.

Elvio Pasca

 

sursa: gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *