Doamna copresedinte PNL – Alina Gorghiu, a acordat   un interviu in exclusivitate publicatiei ALL FOR ROMANIA asigurand   romanii din Diaspora ca  PNL va ramane alaturi de acestia, exprimandu-si dorinta  ca  într-o zi se vor  întoarce acasă cu inima deschisă.

Daniela Popescu: De curând ați propus un proiect de lege cu privire la reprezentarea femeilor în politică și anume o cota de gen putem spune, considerați că astfel, femeile vor dori să se implice mai mult în politică?Ar avea o șansă  în plus?

Alina Gorghiu: Mă bucur că le pot face cunoscut acest proiect și românilor de peste hotare. În statele în care trăiesc, cetățenii noștri din diaspora apreciază sistemul sanitar sau pe cel educațional, sau poate facilitățile acordate mamelor și, de ce nu, legislația care sancționează dur violența împotriva femeii. Ei, bine, lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare. Mulți dintre ei trăiesc în țări care au făcut deja eforturi pentru o mai bună reprezentare a femeilor. Odată cu ponderea femeilor din legislativele și guvernele respective, s-a îmbunătățit considerabil legislația pe teme care au legătură cu nevoile și interesele femeilor.

   Inițiativa noastră legată de reprezentarea corectă a femeilor în politică va aduce două schimbări majore: pe de o parte, le va oferi femeilor șansele pe care le merită și pe care le au doar în teorie; lucrul acesta va determina cea de-a doua schimbare – tot mai multe femei se vor simți motivate să se implice în politică. Reprezentarea echilibrată nu e despre femei, nu e despre bărbați sau despre un conflict între genuri. E o chestiune care ține de normalitate, pentru că echilibrul de gen înseamnă normalitate.

  E timpul să recunoaștem că partidele din România nu s-au întrecut niciodată în promovarea femeilor. 52% din populație este formată din femei și totuși suntem, de departe, subreprezentate și în Parlament (11,5%) și în administrația locală (12% dintre primarii din toată țara sunt femei). Nevoia de înnoire a clasei politice, atât de evidentă în ultima perioadă, a creat cel mai bun context pentru ca partidele să înceapă să promoveze mai mult femeile.

Daniela Popescu: În anul 2015, PNL și- a îndeplinit câteva dintre obiectivele propuse. Cum vedeți anul 2016, mai ales că aveți de trecut două teste, alegerile locale și parlamentare?

Alina Gorghiu: Este adevărat – într-un an agitat din punct de vedere politic și social – PNL a avut câteva reușite notabile. Cea mai mare satisfacție o am pentru proiectele cu impact direct în viețile oamenilor. Mă refer aici la dublarea alocațiilor pentru copii, la legea votului prin corespondență, la îmbunătățirea legislației care protejează victimele violenței domestice, prin prevederea care fixează un termen de 72 de ore pentru emiterea ordinului de protecție.

PNL a dovedit curaj și maturitate anul acesta și a răspuns principalei revendicări ale societății românești: integritatea în politică. Persoanele cu probleme penale, cele incompatibile, cei vinovați de nepotism, de plagiat, cei care au avut contracte cu instituțiile pentru care vor să candideze nu se vor regăsi pe listele de candidați ai PNL.

Toate acestea mă fac să privesc cu încredere spre 2016, dacă vorbim despre competiția electorală. PNL și-a asumat agenda cetățenilor – o agendă pro integritate și anti privilegii – și sunt sigură că lucrul acesta va face diferența în anul electoral care vine. Românii au devenit mult mai exigenți și mai implicați, iar partidele care nu se adaptează schimbării din societate vor dispărea în umbră. 

Avem, totodată, și pentru anul viitor o serie de proiecte importante. Legea prevenției în sănătate trebuie să devină realitate în 2016.

continuare pe http://all4romania.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *