El este Doctor Dragoş – Dragoş Brătăşanu, un tânăr român care-a plecat în 2008 să-şi facă doctoratul în Germania. A studiat ingineria aerospaţială, a câştigat premii de cercetare în Statele Unite ale Americii, trimitând un prototip de software la o companie americană.

Totuşi, Dragoş spune că realizările sale nu se datorează faptului că ar fi un bun inginer, ci, mai degrabă, modului de raportare la probleme şi modului în care gândea fiecare situaţie în care era pus în parte. Şi-a dat seama, din propriile experienţe, că felul în care porneşti în drumul spre împlinirea unui vis este esenţial. A învăţat asta încă din studenţie când şi-a pus în minte să plece în Antarctica şi a reuşit.

Povestea proiectelor bazate pe ideea de dezvoltare persoanală, derulate de Dragoş Brătăşanu, începe încă din perioada studenţiei când şi-a dorit să ajungă în Antarctica şi la Polul Nord. În 2008 s-a înscris la doctorat în Germania şi a studiat ingineria aerospaţială. A trimis sute de e-mail-uri la NASA şi la companii care organizau astfel de expediţii şi, într-un final, a reuşit să ajungă pe tărâmul îngheţat al pinguinilor. Timp de cinci ani, cât a lucrat în domeniul ingineriei aerospaţiale, a câştigat numeroase premii de cercetare în State şi a lucrat chiar şi în Noua Zeelandă.

Ce legătură au spaţiul cosmic şi cercetarea inginerească cu dezvoltarea persoanlă şi cunoaşterea sinelui? Niciuna. Însă, în cazul lui Dragoş, primele l-au făcut să îşi dea seama de importanţa celor din urmă. „Mi-am dat seama că tot ce am realizat n-a avut de-a face cu felul în care sunt eu ca inginer, pentru că eu, ca om de ştiinţă şi ca inginer eram varză. Tot ceea ce am făcut avea legătură cu felul în care mă raportam la probleme şi cum gândeam situaţiile, cum plecam de la o idee de genul cum am vrut să plec în Antarctica, fiind un student fără bani dintr-un cămin, din Leu şi am reuşit. Mi-am dat seama că tot ce am făcut era strict despre cum gândeam, cum puneam pe hârtie un proiect de la zero şi îl transformam în ceva real”, povesteşte Dragoş.

 

sursa: descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *