Mai rar sau foarte rar sunt oameni care se căsătoresc cu aceeaşi persoană… de două ori, în două biserici diferite şi în două religii diferite. Catolică şi ortodoxă. Ei bine, o româncă de 53 de ani din Ţara Oaşului a avut parte de două nunţi. Prima la catolici, iar cea de-a doua, la diferenţă de trei săptămâni, la ortodocşi. A purtat aceeaşi rochie de mireasă, a avut aceeaşi naşi, dar şi aceeaşi invitaţi. Slujbele şi preoţii… au făcut diferenţa.

 

Şi la catolici. Şi la ortodocşi

În urmă cu aproape trei decenii, pe când Maria, o oşeancă ortodoxă getbeget, avea doar 23 de ani, dragostea a făcut ca destinul ei să fie legat „dublu” de soţul său, jumătate român, jumătate ungur… dar catolic. Şi cum în calea iubirii nu poate sta nimeni şi nimic, cei doi au decis să se căsătorească şi în biserica catolică, dar şi în cea ortodoxă. Aşa… ca nimeni să nu se supere.

––––––––––––––

„Niciodată nu poţi trece la catolici, pentru că se spune că aşa cum ai fost botezat, aşa vei rămâne toată viaţa. Poţi doar să schimbi biserica şi religia, dar asta nu înseamnă că eşti catolic. Doar că mergi şi ţii obiceiurile lor.”

Maria, 53 de ani, o româncă ce a avut parte de două nunţi, una catolică şi una ortodoxă

––––––––––––––

„Am vrut să ne păstrăm religia, mai ales că părinţii noştri au fost împotrivă. Ai mei nu au vrut nici în ruptul capului să trec la catolici, iar ai lui sub nicio formă nu ar fi acceptat să treacă el ortodocşi. Şi astfel am vrut să împăcăm pe toată lumea. Prima dată m-am căsătorit în biserica catolică, pe 23 august, pentru că soţul meu, fiind catolic, Biserica nu acceptă căsătoria la ortodocşi. Apoi în biserica mea, cea ortodoxă, pe 2 septembrie. Deci, am avut două nunţi. Eu mi-aş fi dorit să mă căsătoresc şi la catolici şi la ortodocşi în aceeaşi zi, dar nu s-a putut. Iniţial mi se spusese că nu putem căsători decât într-o singură biserică şi că trebuie să alegem. Astfel că am scris o scrisoare către mai marii bisericii de la Oradea, în care le-am explicat faptul că eu mă voi căsători în biserica catolică, dar nu voi trece la religia catolică, ci voi rămâne ortodoxă. Doar mă căsătoresc în biserica soţului meu şi atât. Am aşteptat şi după câteva săptămâni, am primit o hârtie semnată prin care mi se dădea acceptul să fac nunta şi în biserica mea”, povesteşte Maria despre decizia sa de a face două nunţi.

––––––––––––––

Căsătorie şi în biserica catolică, dar şi în cea ortodoxă

 

„Am auzit multe cupluri mixte care întâmpină această problemă atunci când vor să se căsătorească. De obicei, unul trebuie să renunţe şi să se căsătorească în religia şi în biserica celuilalt. Poate că nu mulţi sunt cei care ştiu că pot face nunta în ambele biserici. Cred că aşa este cel mai corect… şi aşa nu există discuţii şi pot împăca pe toată lumea.”

Maria

––––––––––––––

 

Nuntă la indigo

Nunţile, chiar dacă au fost la distanţă de trei săptămâni una faţă de cealaltă, au fost încărcate de aceeaşi emoţie. Pentru Maria, diferenţele au fost inexistente.

„Biserica este la fel, slujba este puţin mai scurtă. Preotul spune totul şi în limba română, doar semnul crucii este diferit şi câteva cuvinte… Sântul Duh este Sfântul Spirit… Am purtat aceeaşi rochie de mireasă, aceeaşi coroniţă, am avut aceleaşi perechi de naşi, unii catolici, ceilalţi ortodocşi. Invitaţii au fost aceiaşi. Pentru mine totul a fost la fel. Nu am simţit în acele momente nicio diferenţă. Singurul lucru diferit este faptul că dacă divorţez de soţul meu, nu mă mai pot căsători în biserica catolică. În timpul cununiei, juri că vei rămâne cu persoana cu care te căsătoreşti «până când moartea te desparte». Şi aceste jurăminte sunt sfinte pentru catolici. Dacă se întâmplă ca unul dintre cei doi să moară, abia atunci ai voie să te căsătoreşti a doua oară în biserică.”

––––––––––––––

„Eu consider că există un singur Dumnezeu. Şi eu şi soţul mergem de plăcere la ambele biserici. Nu am mai avut emoţii la a doua nuntă. Parcă am simţit că totul se repetă. Toată lumea a fost fericită că am împăcat pe toată lumea. Aşa, nu au existat certuri şi scandal…”

Maria

––––––––––––––

Chiar dacă sărbătorile, obiceiurile, întreaga sa viaţă, totul se împarte între cele două religii, Maria spune că nu se simte aproape de nicio religie.

„Adică nu aş merge nici la Ierusalim, dar nici la Vatican. Mă simt apropiată de Dumnezeu. Mă simt bine la ambele biserici. Aici în Londra… merg mai des la catolici. Aş tinde să spun că îmi place mai mult să merg la biserica catolică… nu sunt slujbele atât de lungi. Postul e diferit… la catolici se poate mânca lapte şi ouă. Îmi place mai mult la catolici… e mai simplu, lumea nu pune preţ pe îmbrăcăminte, aşa cum este la ortodocşi… te poţi îmbrăca absolut cum vrei, nimeni nu se uită şi nimeni nu te analizează. Lumea apreciază că ai ajuns la biserică, la slujbă şi atât. Pe când la ortodocşi te analizează de când ai pus piciorul în biserică”, spune oşeanca de 53 de ani.

––––––––––––––

„Când am botezat copilul am trecut la catolici… de bună voie. Când am rămas însărcinată, am zis că dacă va fi băiat, o să mergem cu toţii la catolici, dacă va fi fată, mergem cu toţii la ortodocşi. A fost băiat şi aşa am rămas cu toţii catolici. Preotul mi-a făcut dezlegare şi asta a fost… Chiar dacă eu merg acum la biserica lor, o să rămân toată viaţa ortodoxă, pentru că aşa am fost botezată.”

Maria

––––––––––––––

 

Tradiţiile unei nunţi catolice

Cununia catolică arată de cele mai multe ori cu cea pe care mulţi au văzut-o în filme. Mirele şi cavalerul de onoare vor aştepta mireasa în faţa altarului, iar mireasa va intra în biserică la braţul tatălui ei sau al unui alt membru important al familiei. Unul din cele mai frumoase momente din cadrul ceremoniei este marcat de rostirea jurămintelor de către miri. Pot fi fie memorate, fie repetate după preot. Urmează schimbul verighetelor, iar preotul binecuvântează căsătoria, urmată de celebra replică „Mirele poate săruta mireasa”.

Iată ce spun româncele care au în vedere să se căsătorească cu catolici.

––––––––––––––

„Prietenul meu este catolic, am vorbit de câteva ori despre căsătorie şi chiar nu ştiam că există posibilitatea de a face două nunţi. Credeam că unul dintre noi trebuie să renunţe la religia lui. Dacă mă voi căsători cu el, cu siguranţă vor fi două nunţi.”

Iulia C., 28 de ani, are în plan să se căsătorească cu un catolic

 

„Nu credeam că este posibil! De multe ori am considerat o piedică căsătoriile dintre doi oameni care au religii diferite. Sunt multe cupluri, mai ales în Londra, formate din români care sunt ortodocşi şi alte naţionalităţi care au alte religii… De obicei, mulți renunţă la religia lor, de dragul persoanei iubite.”

Bianca, 30 de ani, este într-o relaţie de trei ani cu un italian

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *