Filmul românesc „Brâncuşi din eternitate”, în regia lui Adrian Popovici, a intrat în competiţia BAFTA la mai multe categorii, inclusiv „Film în altă limbă decât engleza”. Iar Ambasada Bulgariei la Londra a sărit în ajutor!

Filmul poate fi urmărit în decembrie de către votanţii BAFTA atât în Statele Unite ale Americii, la New York, cât şi în Europa, la Londra. Filmul va intra, de asemenea, în competiţia UK Ctritic’s Circle. Prima vizionare a avut loc duminica trecută, în data de 6 decembrie, la Sofia Gallery din Londra.

–––––––––––––uk-poster-brancusi-from-eternity

„Ne-am fi dorit ca prima vizionare să aibă loc la Institul Cultural Român din Londra, însă din motive inexplicabile, după un prim răspuns pozitiv, am fost informaţi că ICR Londra nu ne mai poate găzdui. Îi mulţumesc ambasadorului Bulgariei la Londra, care ne-a oferit cu generozitate sala de evenimente a Institului Cultural Bulgar din Londra. Astfel, criticii de film britanici, precum şi votanţii BAFTA vor putea urmări un film sută la sută românesc, despre unul dintre puţinii artişti români cunoscuţi în intreaga lume, graţie bunăvoinţei vecinilor noştri bulgari. Deşi Preşedintele României a promulgat legea pentru declararea Zilei Brâncuşi sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie, ca o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Constantin Brâncuşi de către statul român, filmul nostru aflat în aceste două competiţii prestigioase este prezentat pe teritoriul Bulgariei şi nu al României.”

Cornelia Paloş, producătorul filmului, citată de Mediafax

–––––––––––––

Trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje construiesc intriga filmului „Brâncuşi din eternitate”, poveste care încearcă să zugrăvească personalitatea sculptorului Constantin Brâncuşi. Fiecare personaj vorbeşte, în felul său, despre talentul şi operele unuia dintre cei mai mari artişti.

Povestea principală este cea despre Brâncuşi în perioada lui de maturitate, atât fizică, cât şi creativă. A doua poveste este a lui Marin Etu, un student la Arte plastice, în Bucureşti, în perioada instaurării regimului comunist, care a avut multe de suferit pentru că l-a apărat pe Brâncuşi. A treia poveste îl are ca şi personaj central pe Milarepa, un mare învăţat ce a trăit în sec. al XII-lea în Tibet. Milarepa e evocat de multe ori de Brâncuşi, mare admirator al învăţăturilor sale, dar şi de Marin Etu.

„Brâncuşi din eternitate”, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Române de Televiziune, este un lungmetraj despre căutarea adevărului şi a perfecţiunii în artă, dar şi despre dezamăgirile provocate de nerealizări. Este, însă, şi un film despre cel care le influenţează vieţile până în clipa trecerii în singurătate.

Următoarea vizionare anunţată va avea loc pe 15 decembrie, la New York. Menţionăm că vizionarea de la Londra a fost deschisă doar pentru reprezentanţii media.

Nominalizările pentru cea de-a 69-a ediţie a premiilor BAFTA, cele mai importante distincţii din industria de film britanică, vor fi anunţate pe 8 ianuarie 2016, iar gala va avea loc pe 14 februarie 2016, la Royal Opera House din Londra.

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *