O grotă de cristal, o oaza urbană întinsă pe 40 de hectare la doar 10 minute de Hammersmith, străzi înguste care te fac să crezi că ești în sate uitate de lume și pub-uri cu adevărat spectaculoase. Vizionarea unui film într-o cadă cu apă caldă, alături de prieteni. Unde? În Londra! Sunt locuri și lucruri mai puțin cunoscute publicului larg care „se ascund” prin capitala londoneză… aproape la tot pasul. Deși par ușor secretoase, toate acestea sunt dornice de vizite.

Însă voalul de mister al Londrei nu se vede peste tot cu ochiul liber. De exemplu, dincolo de Big Ben, Tower Bridge, Buckingam Palace şi London Eye, Londra ascunde şi alte locuri la fel de atractive, dar neştiute şi imposibil de accesat de către publicul larg: cea mai veche sală de concerte din lume, clubul exclusivist britanic White’s Gentleman Club, care se află în clasamentul locațiilor ce nu se pot vizita niciodată, plus stații de metrou ascunse în subteran.

Pe rând, puteți citi în acest număr povești cu mai mici dar și mai mari secrete ce încă dăinuiesc pe meleagurile britanice.

 

 

Locuri de (ne)vizitat mai deloc cunoscute

 

Londra a fost dintotdeauna o carte deschisă pentru toți cei care au pășit pe meleagurile sale regale. Muzee, parcuri, clădiri, grădini, pub-uri, castele, piețe vechi și locuri celebre din capitala Marii Britanii sunt ca o fereastră fără perdea în fața turiștilor și a localnicilor. Doar că, după (aproape) interminabila listă a obiectivelor turistice din Londra, există și locuri ascunse pe care foarte puțină lume le cunoaște… Multe sunt deschise publicului, însă, din păcate pentru mulți, la fel de multe există, dar nu pot fi văzute.

Sigur am fost sau dacă nu am fost, măcar ni s-a povestit tuturor cât de frumoasă este priveliștea văzută de sus, din London Eye. Știm cu toții cât de relaxante sunt plimbările în Hyde Park și am auzit fiecare dintre noi de faimoasele și unicele colecții ce pot fi admirate la Tate Modern. Să nu mai punem la socoteală că oricine știe că e bine să evite weekend-urile pe Oxford Street și cu siguranță măcar o dată orice turist a pășit în Westfield.

Și totuși, Londra are și locuri secrete, mai puțin știute sau chiar neștiute. Unele dintre acestea se pot vizita, altele sunt exact ca vântul. Se știe de ele, dar nimeni nu le poate vedea.

„Secret London” a realizat un clasament cu câteva locuri și lucruri pe care „nimeni nu ți le va spune niciodată” despre Londra.

 

Grota de cristal din Parcul Painshill

În Parcul Painshill există o grotă de cristal care datează din secolul XVIII. Din iunie 2013, de când a fost complet restaurată, grota a fost deschisă și publicului. O experiență spectaculoasă, așa cum descriu specialiștii, în care puteți vedea stalactite mari și sclipitoare și multe alte cristale, care împreună devin orbitoare. Sute de mii de cristale, inclusiv calcit, gips, cuarț și flourit au fost utilizate pentru a recrea această nebunie extraordinară care datează din anul 1760.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *