masina_de_whisky

Benzinăriile din Marea Britanie ar putea oferi în curând un nou carburant, unul bazat pe whisky!

Celtic Renewables, o companie din Edinburgh care a primit vara aceasta şi titulatura de cea mai inovatoare din categoria companiilor mici şi mijlocii din Europa în domeniul biotehnologiei, tocmai ce a primit de la guvernul britanic o finanţare de £11 milioane pentru a dezvolta un carburant auto din substanţele nedizerabile care reies din industria distileriilor de whisky.

Finanţarea guvernului vine în sprijinul deschiderii unei fabrici pentru realizarea carburanţilor bio. Compania scoţiană urmăreşte să deschidă în viitor alte trei fabrici răspândite pe teritoriul Scoţiei.

Tehnologia propusă de Celtic Renewables ar putea transforma industria distileriilor scoţiene, putând genera chiar şi £100 milioane pe an de carburant auto din substanţele nedizerabile din distilarea whisky-ului, conform Departamentului pentru Transport britanic.

Profesorul Martin Tangney, fondatorul Celtic Renewables, a declarat că bio-butanolul produs din resturile de whisky vor înlocui cu succes benzina şi motorina.

Guvernul britanic a anunţat, de asemenea, finanţarea cu alţi £11 milioane a companiei Advanced Plasma Power din Swindon, care urmăreşte să obţină un carburant bio din deşeurile domestice şi cu alţi £3 milioane a companiei Nova Pangaea Technologies, din Tees Valley, care ar avea ca sursă pentru combustibilul bio deşeurile din industria lemnului.

–––––––––––––

„Aceste proiecte folosesc substanţe considerate deşeuri, de care în mod normal ne debarasăm într-un fel sau altul, şi le transformăm în carburanţi bio, ce pot fi folosiţi de tiruri şi autoturisme.”

Purtător de cuvânt al Departamentului de Transport britanic

 

sursa: diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *