Din ce in ce mai multi romani cauta sa plece peste granite pentru a obtine un venit lunar mai satisfacator. Din pacate, nu toata lumea are sansa sa gaseasca un loc bun de munca. Printre ofertele de slujbe din strainatate exista si multe “tepe”.

Aceasta este si povestea mai multor romani care, in primavara, au vrut sa plece sa lucreze pe un santier din Germania, scrie Deutsche Welle.

Barbatii au semnat toate hartiile care le-au fost date, desi acestea erau in germana iar ei nu intelegeau o boaba. In primele luni de munca pe santier, barbatii au fost platiti cu 650 de euro la fiecare doua saptamani, considerabil mai putin decat ar fi primit un neamt.

Dupa cateva luni, nici macar acesti bani nu au mai venit. In loc de 650 de euro pe luna, barbatii ajunsesera sa primeasca zeci de amanari si, doar din cand in cand, cate 40-50 de euro ca sa isi cumpere de mancare. In fiecare zi primeau amenintari ca daca se plang cuiva de conditiile in care muncesc, adica peste 12 ore pe zi aproape neplatite, vor fi trimisi inapoi in Romania.

Pe 25 septembrie 2013, 30 de angajati ai serviciilor fiscale germane au venit in control pe santierul din Magdeburg unde lucrau muncitorii romani. Sefii, cetateni bosniaci si romani, au incercat sa puna angajatii pe fuga zicandu-le sa se departeze cat mai mult de santier pentru a nu fi trimisi inapoi in Romania de autoritatile germane. Constantin Ferariu era unul dintre romanii care lucrau pe acest santier.

“Pe noi, cei 16 care am fugit, ne sunau din cinci in cinci minute sa ne intrebe unde suntem si ne spuneau sa ne ducem cat mai departe, pe malul Elbei”, a povestit Ferariu – care, intr-un final, a decis sa se intoarca in santier si sa stea de vorba cu reprezentantii fiscului.

“Eram convins ca nu au ce sa ne faca rau. Dimpotriva”, a marturisit muncitorul roman. “Ne ajutau sa intram in legalitate”, a continuat acesta.

Dupa ce cei aproximativ 20 de muncitori romani care lucrau acolo au incercat sa isi acopere sefii in fata autoritatilor germane, Ferariu a decis sa spuna tot adevarul. Timp de o ora si jumatate, cu translator, el le-a povestit nemtilor cum statea de fapt treaba.

Discutia cu autoritatile germane i-a ajutat pe cei mai multi dintre muncitori sa intre in legalitate. Cu ajutorul Ambasadei Romaniei din Berlin romanii au reusit sa isi gaseasca un serviciu.

sursa: ziare.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *