Un român de 30 de ani, Cristian Dulan, originar din Vaslui, stabilit în Calabria, a fost “tocmit” de un italian să-i omoare acestuia cumnatul. Dulan a recunoscut că l-a ucis pe Carmine Avato, zidar de 52 de ani, la San Cosmo Albanese, în provincia Cosenza, în noaptea de 14 noiembrie.

Dulan a declarat că a comis crima la cererea cumnatului lui Avato, care l-a plătit cu 500 de euro. Carmine Avato a fost ucis cu un pistol de calibrul 7,65, în faţa locuinţei sale. Bărbatul coborâse din maşină, după o seară petrecută în oraş. Ancheta este coordonată de Procuratura din Castrovillari.

Un zidar fără antecedente penale de 52 de ani, Carmine Avato, a fost ucis în noaptea de 14 noiembrie cu focuri de pistol în Calabria, la San Cosmo Albanese, provincia Cosenza. Carmine Avato, care lucra ca muncitor la firme de construcţii, era căsătorit şi avea trei copii. Relaţia sa sentimentală intrase de mai mult timp în criză. După două zile de la omor victima ar fi trebuit să depună mărturie în procesul de divorţ de soţie.

După ce a tras, ucigaşul s-a făcut nevăzut. Alarma s-a declanşat când vecinii au auzit mai multe focuri de armă pe timpul nopţii.

Pe 27 decembrie au fost arestate două persoane: un român, Cristian Dulan, şi cumnatul victimei, Salvatore Buffone, consideraţi autor şi respectiv instigator al crimei.

Închis în penitenciarul din Rossano, Dulan i-a dezvăluit judecătorului că a acceptat să îndeplinească misiunea criminală stabilind “preţul” cu Salvatore Buffone, de 31 de ani, cumnatul victimei.

O “afacere” de numai 500 de euro, atât ar fi valorat viaţa victimei pentru cei doi “contractanţi”.

Românul a declarat la interogatoriu că cumnatul victimei, la momentul comandării crimei, ar fi avut pretenţia ca Avato Carmine să fie ucis înainte de 17 noiembrie. Tocmai pe 17 noiembrie Avato, de mai mult timp separat de soţia de 41 de ani, ar fi trebuit să se prezinte la primul termen al procesului de divorţ.

Pistolul de 7.65

Acasă la Dulan a fost găsit pistolul cu care a fost comisă crima, de calibrul 7.65, împreună cu muniţie de acelaşi calibru.

Potrivit indicaţiilor pe care românul le-ar fi primit de la instigator, după omor ar fi trebuit să scape de tot ceea ce l-ar fi putut compromite. Însă Dulan nu se supune ordinelor. Scapă de haine, pe care le aruncă «pe stradă, în apropierea unui râu, în locuri diferite», dar nu şi de pistol.

«El mi-a cerut să arunc şi pistolul – spune Dulan – însă eu nu am făcut-o fiindcă mă temeam pentru siguranţa mea. Salvatore având cunoştinţe în mediul criminal putea să mă ucidă sau să pună să fiu ucis».

Dulan a afirmat că l-a cunoscut pe Buffone cu circa trei ani înainte prin intermediul lui Giuseppe Fanelli (care are antecedente penale) şi a nepoţilor defunctului. Cererea de ucidere a cumnatului ar fi sosit din partea lui Buffone cu o lună înainte de crimă. Dulan spune că nu doreşte să facă acest lucru însă presupusul instigator insistă. «Salvatore m-a ameninţat ca să îndeplinesc ceea ce-mi cerea», afirmă Dulan. Indicaţiile victimei sunt generice: «Mi-a spus că este o persoană cu puţină chelie şi că circula cu un Opel Astra de culoare gri deschis».

Cristian Dulan


“Maltrata familia”

Potrivit lui Dulan, Buffone furnizează şi motivele pentru care ar fi dorit moartea lui Avato: maltrata familia. Victima demarase de un an şi jumătate procedurile de divorţ de soţia Maria Giulia Buffone, mama celor trei copii ai săi, cărora femeia le-ar fi interzis să aibă vreun raport cu tatăl. Dulan, în declaraţiile sale spontane, nu specifică mai clar în ce mod Avato – care urma să divorţeze de soţie – îşi maltrata familia, spune doar: «Eu ştiu că Salvatore Buffone este o persoană periculoasă, ştiu că făcea trafic de droguri şi avea amiciţii în medii periculoase. Făcea trafic împreună cu nepoţii lui Carmine Avato. Nu l-am văzut niciodată frecventând persoane periculoase».

Judecătorul se îndoieşte de temerile lui Dulan, atunci când decide arestul preventiv. În ceea ce priveşte pericolul de reiterare a infracţiunii “apare – scrie judecătorul – pentru ambii inculpaţi pericolul concret şi actual că dacă sunt repuşi în libertate pot comite alte delicte de acelaşi tip cu cele pentru care sunt judecaţi fie cu folosirea de arme ori alte mijloace de agresiune asupra persoanei; acest pericol se evidenţiază din extrema gravitate a faptelor şi a circumstanţelor acţiunii, la a cărei bază stă pentru ambele părţi un mobil neînsemnat şi josnic; într-adevăr este puţin credibil ca Dulan să fi acţionat numai determinat de frica de Buffone fără a reuşi să găsească o cale de a se sustrage presiunilor lui şi nu pentru mizera compensaţie la care s-au înţeles (500 euro – n.r.); în ceea ce îl priveşte pe Buffone motivaţia acţiunii pare a fi ura faţă de cumnat nedeterminată de comportamente grave ale acestuia ci numai de spiritul de dominare şi nejustificată ostilitate».

Seara crimei

Buffone (foto) şi Dulan ar fi făcut o recunoaştere la locul crimei, în faţa casei lui Avato, cu o săptămână şi o lună înainte de omor. Pistolul l-ar fi furnizat apoi Buffone. «Ne-am întâlnit, el a venit să mă ia de la Corigliano Calabro. […] M-a dus într-o parcare şi pe partea dreaptă era o livadă de măslini, spunându-mi că era un ascunziş optim».

Pe timpul interogatoriului lui Dulan îi sunt arătate SMS-urile pe care le-ar fi schimbat cu Buffone. Datează din seara crimei. În unul dintre ele scrie: «Crii, ieşim puţin în seara asta facem o plimbare». Potrivit lui Dulan, Salvatore Buffone voia să-l anunţe că Avato ieşise. «Şi vedem la ce oră», îi răspunde Dulan, intenţionând să întrebe la ce oră s-ar fi întors Avato acasă. Răspunsul criptat ar fi fost: «Dacă mâine trebuie să te duci să lucrezi nu-ţi fă griji maxim la miezul nopţii suntem acasă».

La ora 22 Dulan ia pistolul, urcă în maşină şi se îndreaptă către San Cosmo Albanese. «Pentru a ajunge acolo sunt necesare circa 15 minute», spune. «În acea seară eram beat – spune românul procurorului. Nu-mi amintesc dacă aveam telefonul închis sau deschis. După acele mesaje cu Salvatore nu am avut alte contacte înainte de 18 noiembrie. […] În acea seară m-am întins pe jos şi nu am văzut pe nimeni trecând pe acea stradă. Din poziţia mea reuşeam să văd maşina care sosea».

Dulan afirmă că purta o geacă de lucru închisă la culoare, pantaloni negri, mănuşi de cauciuc şi o căciulă de culoare gri lăsată pe frunte. «Am văzut maşina sosind – continuă Dulan. Carmine (foto) a coborât din maşină. Am aşteptat să coboare, m-am dus spre el, voiam numai să-l rănesc. Nu cred că el m-a văzut. Nu i-am văzut faţa, îmi amintesc doar că era parţial chel. Nu am remarcat nici hainele pe care le purta acesta. Înainte de a pleca l-am văzut în picioare motiv pentru care consideram că numai l-am rănit»

Pentru crimă Dulan ar fi primit 500 de euro. Dar nu erau bani pentru munca efectuată. Erau, spune el, «cu titlul de rambursare a cheltuielilor pentru deplasările mele».

Dulan reafirmă frica sa faţă de Buffone. Spune: «Salvatore m-a ameninţat să nu ratez obiectivul». Ar fi trebuit să comită crima până pe 17 «altfel aş fi sfârşit prost». Dar el, spune, nu ştia că în acea zi era divorţul lui Avato. Şi apoi afirmă că s-a simţit spionat, urmărit, că a primit apeluri de la numere necunoscute, că a găsit deschisă uşa locuinţei. Şi a început să doarmă cu pistolul sub pernă.

 

sursa: http://gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *