“Adevărul” a stat de vorbă cu câţiva dintre finaliştii de la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Crina Samarghitean studiază informatic medicală în Finlanda. A plecat la studii în străinătate imediat după ce a terminat facultatea de medicină în România şi lucrat la cel mai mare institut de cercetare din Finlanda.

Adevărul: Povesteşte-ne parcursul tău educaţional, ce liceu ai absolvit, de ce ai ales să pleci la studii în străinătate?

Crina Samarghitean: Am terminat liceul de matematică-fizică ‘Liviu Rebreanu’ din Bistriţa, după care am absolvit Universitatea de medicină ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj şi un master de informatică medicală la aceeaşi universitate. Am plecat la studii în străinătate pentru că am vrut să evoluez şi sa fac cercetare. În acelaşi timp îmi doream să cunosc o cultură nouă şi să îmi fac prieteni noi.

De ce Finlanda? Ce studiezi acolo?

Finlanda, având un nivel tehnic avansat, îmi permitea să pot pot aprofunda subiectul meu de master în informatică medicală. Am fost acceptată iniţial la un program internaţional de epidemiologie. După puţin timp mi-am gasit de lucru la cel mai mare institut de cercetare din Finlanda, într-un proiect ce urmărea dezvoltarea electronizată a fişelor de pacienţi. După patru luni mi s-a oferit să lucrez la Universitatea Tampere în grupul de bioinformatică. Acest grup a fost primul din lume care a contribuit la dezvoltarea bazelor de mutaţii genetice în imunodeficienţe. Am susţinut un doctorat la această universitate şi, în prezent, îmi termin rezidenţiatul în pediatrie la aceeaşi universitate. În paralel, am început colaborări de cercetare cu universităţi din Anglia.

Cum te-ai adaptat la societatea finlandeză?

Din fericire, în societatea finlandeză se vorbeşte şi engleză. Universitatea şi statul te ajuta sa te adaptezi la noua societate cât mai bine. Sunt o mulţime de cursuri de integrare şi programe educaţionale. În plus, biblioteca publică oferă materiale audio şi vizuale care, de asemenea, ajuta la procesul de integrare. În momentul când am început să vorbesc şi finlandeză, procesul de adaptare a fost mai uşor.

Cum ţi se pare celebrul sistem educaţional finlandez?

Sistemul educaţional finladez este foarte practic şi accentuează interacţiunea şi comunicarea dintre elev şi profesor. Fiecare curs îţi dă posibilitatea să fii pro-activ, să înveţi să lucrezi în echipă, să comunici, să îţi exprimi ideile în scris şi verbal în faţa unei audienţe. Profesorii sunt respectaţi şi bine plătiţi. Este o concurenţă mare să ajungi profesor şi trebuie să fii cel mai bun.

Vrei să te întorci în ţară?

Eu ma întorc în fiecare an în România de cel putin de două ori pe an. Întrucat port România în inimă şi am reprezentat-o la toate conferinţele şi expoziţiile de artă pe care le-am făcut, mă consider un fel de ambasador cultural şi ştiinţific al României. M-aş bucura să pot găsi mai mulţi colaboratori în România să putem face şi mai multe proiecte pentru România şi în ţară.

Citeste mai multe pe : adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *