Potrivit expertului Joe Stange, în trei ore de distracţie cu bere, cantitatea de alcool din organism în cazul berii cu concentratie alcoolica de 5% este dublă faţă de cea înregistrată în cazul versiunii mai slabe, cu concentratie alcoolica de 4%.

În comparaţie cu băuturile spirtoase, care au o concentratie de 40%, berile nu depăşesc în general 5%, scrie Daily Mail. Joe Stange foloseşte matematica pentru a explica în ce măsură ne afectează consumul de bere, chiar şi când diferenţa de concentratie alcoolica este foarte redusă.

În Marea Britanie, o unitate reprezintă măsoară cantitatea de alcool dintr-o anumită băutură. O unitate britanică are 10 ml (8g) de alcool pur şi o halbă de bere obişnuită conţine două asemenea măsuri, în timp ce un pahar de vin conţine între 1 şi 3 unităţi, în funcţie de dimensiune paharului şi concentratie alcoolica a băuturii din struguri.


 

concentratie alcoolica

Mulţi producători de băuturi includ pe etichetă cantitatea de alcool “ca volum”, ABV. Oamenii pot calcula numărul de unităţi alcoolice din băuturile lor prin înmulţirea cantităţii în mililitri (ml) cu concentraţia (ABV). Rezultatul este apoi împărţit la 1.000. De asemenea, băutorii pot apela la un calculator.

Ca şi ghid general, o unitate de alcool este egală cu jumătate dintr-o halbă de bere cu o concentraţie alcoolică de 4% – 25 ml dintr-o băutură spirtoasă cu o concentratie alcoolica de 40%. În comparaţie, un pahar mic de vin (125 ml), cu o concentratie alcoolica de 12%, conţine 1,5 unităţi alcoolice.

concentratie alcoolica

În SUA, unităţile sunt măsurate ca “băuturi standard”. O “băutură standard” conţine 14 grame de alcool pur. Potrivit fundaţiei britanice umanitare Drink Aware, un adult are nevoie de o oră pentru a procesa o unitate de alcool, astfel încât să nu-i rămână în sânge.

Folosind calculele lui Stange, presupunem că o bere cu concentraţie alcoolică de 4%, la sticlă de 340 ml, conţine 1,4 unităţi alcoolice. Dacă o sticlă de bere este consumată la fiecare oră, după 60 de minute, organismul unui adult ar procesa unitatea alcoolica, dar i-ar rămâne o concentratie de 0,4 în sânge.

După două ore, teoretic, în sângele consumatorului rămân 0,8 unităţi, 1,2 unităţi într-o oră şi tot aşa. Între timp, o sticlă normală de bere, cu concentratie de 5%, conţine 1,8 unităţi alcoolice.

“Tot acest exces ne afectează organismul, atenţia, coordonarea fizică, capacitatea de a gândi clar şi de a conduce, de exemplu, o maşină”, avertizează Stange. “Este important să cunoaştem aceste lucruri. Dacă dorim să luăm decizii mai bune, trebuie să fim mai informaţi”.

sursa: doctorulcasei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *