Cocoasa de smartphone, boala timpurilor moderne – Un copil din zece poate dezvolta cocoaşa de smartphone la vârsta adolescenţei. Vorbim despre o deformare a coloanei descoperită de specialiştii americani şi care este des întâlnită la cei care stau multe ore pe zi aplecaţi deasupra telefoanelor, tabletelor sau jocurilor portabile. Specialiştii români admit şi ei că în ultimul deceniu văd tot mai mulţi copii cu simptomele cocoaşei de smartphone.

COCOASA DE SMARTPHONE, BOALA TIMPURILOR MODERNE

În România, doi din zece copii primesc un telefon mobil până la vârsta de 12 ani. Între 0 şi 8 ani, ei folosesc telefonul mobil, dar şi gadgeturile similare, în medie, până la cinci ore pe săptămână”, transmite corespondentul Digi24 Ivona Roșu.

COCOASA DE SMARTPHONE, BOALA TIMPURILOR MODERNE

boala timpurilor moderneOdată ajuns adolescent, un astfel de copil foloseşte telefonul cam două ore pe zi. Studiile arată că doar 12 minute sunt dedicate apelurilor, iar restul revin mesajelor sau accesării internetului. În tot acest timp, capul stă într-o poziţie înclinată, spre faţă. La fel se întâmplă şi în cazul folosirii tabletelor, a e-reader-elor, laptop-urilor sau jocurilor electronice portabile.

Telefon nu, deocamdată nu, are abia 6 ani. Dar tabletă? Tabletă, da. Dacă îi dai telefon, tabletă, desene, renunță singur, dacă îi spui nu devine din ce în ce mai atras de acel lucru”, spun părinții.

În timp un copil scrie mesaje ori se joacă, presiunea exercitată de greutatea capului asupra coloanei creşte de şase ori, echivalentul a peste 20 de kilograme.

COCOASA DE SMARTPHONE, BOALA TIMPURILOR MODERNE

Prof. dr. Gheorghe Burnei: Persistenţa acestei atitudini vicioase în timp dă naştere unor poziţii care sunt inestetice. Au un dezechilibru al umerilor şi al bazinului aceşti copiii şi în timp se ajunge până la modificări ale coloanei.

Specialiştii americani au botezat afecţiunea sindromul „text-neck”, care se poate traduce drept „cocoaşa de smartphone”. În SUA a fost înfiinţat şi primului institut de cercetare din lume dedicat problemelor de sănătate provocate de utilizarea excesivă a telefoanelor, tabletelor şi altor gadgeturi similare. Primele simptome ale „cocoaşei de smartphone” sunt durerile din zona cervicală, urmate de o scădere a mobilităţii.

sincron prof.dr. Gheorghe Burnei: Părinţii trebuie să fie conştienţi de faptul că că aceste atitudini vicioase trebuie combătute printr-un program de educaţie fizică şi sport.

În timp, deformarea coloanei poate duce la tulburări de respiraţie şi chiar la probleme cardiovasculare.

 

sursa: doctorulcasei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *