Parlamentul de la Chișinău s-a reunit miercuri după-amiază într-o ședință specială pentru a supune la vot echipa guvernamentală propusă de premierul desemnat Pavel Filip. În cadrul unei ședințe tensionate, guvernul a primit votul de învestitură. Republica Moldova evită astfel declanșarea alegerilor anticipate, care ar fi fost câștigate de politicienii proruși, dar instalează la șefia Guvernului un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc.

UPDATE 18.41. Un protestatar a fost reţinut de Poliţie, anunţă Realitatea Tv. Protestatarii violenți chemați la parlament de Ior Dodon, Renato Usatîi și Andrei Nastașe au rupt ușa Parlamentului după ce au forțat cu niște bare metalice, aduse din timp de protestatari, informează moldova24.info.

UPDATE 18.06.  Protestatarii au ajuns în faţa scărilor din faţa Parlamentului. Oamenii scandează „Noi suntem poporul”, „Unire” şi „Nu plecăm”. De asemenea, protestatarii scandează „Poliţia e cu noi”, scrie moldova.org. Manifestanţii au ajuns la uşa laterală a Legislativului şi strigă „Nu cedăm”, după ce au forţat intrarea cu o rangă. Protestul poate fi urmărit live, accesând acest link.

UPDATE 17.44. Protestatarii vor să intre în Parlament şi strigă “Trădătorii” şi “Unire”. Aceştia se îmbrâncesc cu forțele de ordine și strigă: „Hoții”. Manifestanții au înconjurat clădirea Parlamentului. Aceștia scandează: „Jos trădători” și „Nu plecăm acasă”, scrie unimedia.info.

UPDATE 17.06. Protestele au degenerat. Au loc bătăi în faţa Parlamentului din Republica Moldova, anunţă Realitatea Tv.

UPDATE: Guvernul lui Pavel Filip a primit votul de învestitură al Parlamentului de la Chișinău. 57 de parlamentari au votat pentru învestirea Executivului.

“Mulţumesc tuturor colegilor din majoritatea parlamentară, de modul responsabil în care contribuie la evitarea alegerilor anticipate. Le mulţumesc membrilor corpurilor diplomatice şi partenerilor de dezvoltare. Să fie într-un ceas bun”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

UPDATE: În fața Par­la­men­tu­lui are loc o acțiune de pro­test, orga­ni­zată de Plat­forma „DA”, de „Par­ti­dul Nos­tru”, cărora li s-au adă­u­gat și sus­ți­nă­to­rii PSRM, notează ZDG.md. Aceștia scan­dează: „Rușine”, „Jos mafia”, „Acum sau nici­o­dată”, „Noi sun­tem popo­rul” etc.

Între timp, câțiva pro­tes­ta­tari au pătruns în clă­di­rea Par­la­men­tu­lui și cer ca ședința să fie între­ruptă, iar auto­ri­tă­țile să iasă afară să dis­cute cu pro­tes­ta­ta­rii. „Pla­ho­t­niuc o să ajungă în car­tea Guin­ness. Un pro­xe­net a ajuns să con­ducă o țară”, a decla­rat Andrei Năs­tase, pre­șe­din­tele par­ti­du­lui poli­tic Plat­forma Dem­ni­tate și Ade­văr.

Văzând că ședința con­ti­nuă, pro­tes­ta­ta­rii au decis să încon­joare Par­la­men­tul, con­ti­nu­ând să scan­deze „Rusine!”.

UPDATE: “Suntem gata să lucrăm activ cu majoritatea parlamentară care ne susţine, dar şi cu partidele de opoziţie. (…) Am venit să formăm Guvernul ultimei şanse pentru Republica Moldova. Un Guvern realist care îşi va face activitatea pe un plan tensionat”, a declarat Pavel Filip în Parlament.

Socialiştii boicotează tribuna centrală şi nu îi permit premierului desemnat să-şi expună programul. Filip vorbeşte din lojă, notează Publika.md.

Programul de guvernare și lista miniștrilor, pezentate legislativului

Șeful parlamentului a precizat că Pavel Filip a prezentat deja legislativului programul de guvernare și lista nominală a miniștrilor cabinetului său, notează Agerpres.

”Inițial am propus ca ședința specială în care premierul desemnat Pavel Filip va cere votul de încredere al legislativului să se desfășoare mâine (joi), însă majoritatea membrilor Biroului Permanent a propus ca, în situația în care domnul Filip este pregătit să ceară votul de încredere al deputaților, ședința să aibă loc chiar astăzi (miercuri), la 16:00”, a declarat Andrian Candu.

Democratul Pavel Filip, ministrul în exercițiu al tehnologiei informației și comunicațiilor, a fost desemnat de către președintele Nicolae Timofti drept candidat la funcția de premier la 15 ianuarie. El este susținut de o majoritate parlamentară formată din deputații democrați, cei liberali, foștii deputați comuniști și un grup de parlamentari liberal-democrați.

Dodon: Guvernul-marionetă, votat pe ascuns

Liderul Partidului Socialiștilor își îndeamnă susținătorii să iasă la proteste pentru a-și manifesta nemulțumirea față de majoritatea parlamentară, dar și Guvernul Filip ce urmează să fie votat astăzi în Parlament, notează Unimedia.md.

Potrivit lui Igor Dodon, decizia de astăzi a Biroului Permanent demonstrează frica acestei majorități față de cetățeni.
Mai mult de atât, Dodon spune că Guvernul Filip este unul marionetă și va fi votat pe întuneric.

„Înainte alde dânșii se duceau la furat porumb, când munca era pe sfârșite și ogoarele pustii. Acum tot pe ascuns, pe întuneric, se adună să își aleagă Guvernul-marionetă. Aceasta e o dovadă că puterea se teme de cetățeni, înțelege că este nelegitimă și nedorită de oameni. Noi ne mobilizăm în regim de urgență. Cu minime forțe, dar vom încerca să ne împotrivim. Toți la protest, la Parlament!”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Premierul desemnat a expediat astăzi Parlamentului lista Cabinetului de miniștri și Programul de Guvernare.

Iată lista viitorilor miniştri din Guvernul Filip.

Vicepremier – Gheorghe Brega, actualul premier interimar;

Vicepremier, ministru al Afacerilor Externe – Andrei Galbur, ambasador al Moldovei la Moscova;

Vicepremier pentru Reintegrare – Gheorghe Balan, actualul șef al Biroului pentru Reintegrare;

Vicepremier, ministru al Economiei – Octavian Calmâc, actual viceministru;

Ministru de Interne – Alexandru Jizdan, actualul director-ajunct al SIS;

Ministru al Justiției – actualul ministru Vladimir Cebotari;

Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Stela Grigoraş , Doctor în Sociologie, directorul AO “Parteneriate pentru fiecare copil”;

Ministru al Agriculturii – Eduard Grama, actual viceministru;

Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Vasile Botnari, fost ministru al Transporturilor;

Ministru al Tineretului și Sportului – Victor Zubcu;

Ministru al Apărării – actualul ministru Anatol Șalaru;

Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – actualul ministru Iurie Chirinciuc;

Ministru al Mediului – actualul ministru Valeriu Munteanu;

Ministru al Educației – actualul ministru Corina Fusu;

Ministru al Sănătății – Ruxanda Glavan, actual ministru al Sănătății;

Ministru al Finanțelor – Octavian Armaşu, director Financiar ÎM “Südzucker Moldova”;

Ministru al Dezvoltării regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtcă, actual ministru al Dezvoltării;

Ministru al Culturii – Monica Babuc, actual ministru al Culturii;

sursa: realitatea.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *