Producţia şi vânzarea produselor bio este o ramură bine stabilită deja în industria alimentaţiei, o ramură care încearcă să scoată industria din alimentaţie. Piaţa eco promovează producătorii mici, care nu folosesc metode moderne de îmbunătăţire a recoltei. Autorităţile locale sprijină comerţul cu astfel de produse, organizândpieţe de desfăşurare, aşa-numitele „farmers’ markets”.

Produsele bio au devenit populare acum mai bine de două decenii, când primele pieţe şi magazine specifice apăreau în ţări dezvoltate precum Marea Britanie. De atunci, piaţa eco mondială s-a dezvoltat într-atât încât în 2009, ea valora peste 36 miliarde de lire, conform Federaţiei Internaţionale a Mişcării Bio în Agricultură (International Federation of Organic Agriculture Movements – IFOAM). Deşi această cifră reprezintă doar 1,7% din piaţa alimentară mondială, indicatorii arată că mişcarea bio este în continuă creştere (9% în fiecare an) şi se bucură tot mai mult de suportul consumatorilor.

Marea Britanie are deja numeroase ferme care funcţionează după normele create de IFOAM şi se pare că românii sunt foarte prezenţi în acest sector. Sectorul „organic”, după cum îl denumesc britanicii, este plin de conaţionalii noştri: fie că lucrează direct pământul, fie că modelează cu mâinile lor pâinea sau brânza, fie că o vând în pieţele eco.

Mişcarea bio a apărut în Europa vestică şi în SUA, acolo unde consumerismul a dus la cantităţi enorme de mâncare risipită şi aruncată. Astăzi, după o plimbare printr-o piaţă de produse bio din Londra, aflăm că şi România are o influenţă în sfera produselor bio, furnizând „material genetic”, reţete tradiţionale şi mână de lucru fermierilor britanici.

 

Bivolul şi gustul de acasă

Londra_Twickenham Farmers Market_Sorina si Ciprian

Twickenham Farmers Market este una din cele aproximativ 20 de pieţe săptămânale din Londra, unde producătorii britanici îşi expun produsele fără aditivi, fără potenţiatori de gust, obţinute fără uzul substanţelor chimice. Piaţa este mică, aici nu au voie să vândă decât cei care au certificate bio. Din cele aproximativ 15 standuri, trei sunt conduse de români. Nu afli acest lucru din prima, pentru că ei te servesc într-o engleză curată, aproape fără accent. Dar odată ce ai gustat nişte brânză de la standul unei ferme de lângă Bristol, începi să te întrebi de ce gustul îţi aduce aminte de acasă şi cum de britanicii fac un aşa de bun… caş şi o aşa de bună telemea… După cum românii stabiliţi în regat bine ştiu, brânza ca acasă este destul de greu de găsit pe teritoriul absolut al caşcavalului portocaliu, mult-iubitul „cheddar”.

Intrând în vorbă cu vânzătorii, am aflat că unele dintre sortimentele de brânză şi produsele lactate vândute în Londra de ferma Alhan Wood sunt făcute din lapte de bivoliţă. Şi de unde sunt aduse aceste animale, deloc răspândite şi prea puţin cunoscute pe meleagurile britanice? Din România.

 

 

citeste mai multe pe diasporaro.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *