âmbătă, 23 ianuarie 2016, cu o zi înainte de Ziua Unirii, la cimitirul din Pizzighettone (localitate din provincia Cremona, în Lombardia), începând cu ora 9.30, va avea loc un eveniment special: comemorarea a patru soldaţi români căzuţi în Primul Război Mondial şi înmormântaţi în acel cimitir.

Este vorba despre Pintycza Coriolano, născut la Popesti (‎Bihor‬) în 1890, luat prizonier în 1915 şi mort în 2 noiembrie 1916. Cu 100 de ani în urmă! Apoi este Totk Wener Michael, născut la Dumitra (‎Bistriţa‬ Năsăud) în 1881, luat prizonier în 1916, aparţinând Regimentului 62 de Infanterie, mort în 7 octombrie 1918. Al treilea este Sucs Nicolaus, născut la Vingard (‎Alba‬) în 1879, luat prizonier în 1916, aparţinând Regimentului 64 de Infanterie, mort în 9 octombrie 1918 şi în fine, Merluczr Theodor, născut la ‎Sebeş‬ (CS) în 1881, luat prizonier în 1916, aparţinând Regimentului 39 de Infanterie, mort în 6 iulie 1919. Vom vedea în continuare cum au fost identificaţi.

Evenimentul, cu adevărat extraordinar, este organizat de Marco Baratto, în calitate de reprezentant în Nordul Italiei al Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”.

Ceremonia va începe cu intonarea imnurilor naţionale ale Italiei şi României, vor fi depuse coroane de flori şi vor lua cuvântul un reprezentant al Administraţiei comunale, un reprezentant al Consulatului de la Milano şi Marco Baratto în numele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor.

Cei patru soldaţi de naţionalitate română îngropaţi la Pizzighettone proveneau din Transilvania, zonă cu majoritate românească, pe atunci sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar. Data evenimentul a fost aleasă cu grijă, înaintea Zilei Unirii din 1859 şi în anul în care se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Marele Război.

Este al doilea eveniment de acest fel organizat de Marco Baratto. Primul a avut loc anul trecut, în 23 mai la Legnano (lângă Milano), când au fost comemoraţi militarii români înmormântaţi acolo.


Un mare prieten al României

Cine este Marco Baratto? S-a născut la Milano în 1974. Laureat în Drept, din 1992 până în 1996 a fost consilier comunal. Din 1995 până în 2005 a fost preşedinte al Bibliotecii Comunale “Primo Levi” din Mulazzano, Lodi, funcţionar public pe lângă o instituţie locală, iar din 2001 este membru al Rotary Club Adda Lodigiano.

Din 2011 este preşedinte la nivel naţional al Comitetului Interţări Italia-România al Rotary. În lumea asociaţiilor româneşti, este membru de onoare al Asociaţiei “Români ȋn Italia” din Milano şi al Asociaţiei “Italieni ȋn România”. Este vicepreşedinte al Asociaţiei italo-române “Dacia”, promotor al proiectului de ajutor “Lodi pentru Greci – pentru ajutorul comunităţii italiene din Tulcea” si membru fondator al mişcării “Europeni pentru Italia”, colaborează activ cu Centrul Cultural Italio-Român din Milano.

 

citeste mai multe pe: gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *