ALDE susține punctele de vedere exprimate de asociațiile românilor din diaspora privind votul prin corespondență, a afirmat luni copreședintele formațiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, în opinia sa fiind foarte util ca legislația să fie simplificată pentru scrutinul parlamentar, scrie Agerpres.

“Suntem total de acord cu aceste puncte de vedere exprimate de asociațiile românilor din diaspora, le susținem punctul de vedere, dar pentru votul la parlamentare ar fi foarte util ca această legislație să fie simplificată. Pentru că, așa cum se întâmplă la noi, după ce se adoptă legile mai apar și norme de aplicare și cine știe ce dispoziții mai dau autoritățile electorale permanente sau mai știu eu cine și o să vedem că procesul este practic blocat și în loc să avem un număr mai mare de români care să poată să își exprime opțiunile politice și electorale o să vedem exact contrariul”, a precizat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Întrebat cum poate fi simplificat votul prin corespondență, el a spus că sunt două variante: fie se merge pe o modificare legislativă, dar lucrul acesta ar trebui să se bazeze “pe coagularea” unei majorități în favoarea modificării, fie poate să intervină Guvernul cu modificări.

“Problemele sunt legate de aceste proceduri de înregistrare și verificare a votanților, care sunt foarte complicate. După părerea mea, necesită o navetă care putea să fie eliminată prin folosirea modalității directe de vot, simultan cu multiplicarea secțiilor de vot în străinătate. Putem să lăsăm legislația așa, cei care vor să voteze prin corespondență să o facă, ceilalți sigur că pot să voteze direct, la secțiile de vot. Dar lucrul acesta presupune ca sistemul informatic să fie bine pus la punct, în așa fel încât să nu permită votul multiplu“, a declarat liderul ALDE.

 

sursa: gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *