A crescut cu bunicii într-un sat de lângă Iaşi. Părinţii erau plecaţi la muncă în Italia. A venit în clasa a cincea în Sicilia. Acum este studentă la matematică la Palermo. Povestea unei fetiţe care s-a desprins cu greu, dar cu folos de ţara natală.

«Părinţii mei lucrau în Italia de când eram mică. Am crescut cu bunicii într-o comună de lângă Iaşi, apoi în clasa a cincea m-au adus în Sicilia. M-au înscris în clasa a cincea, deşi habar nu aveam limba italiană. Cum mama lucra ca îngrijitoare la o familie de profesori pensionari, m-au lăsat în grija fiicei lor care avea un fiu de vârsta mea, dar la o şcoală diferită.

La început pricepeam lucrurile doar din expresia feţei lor. Apoi, încetul cu încetul am înţeles mai mult. Doamna învăţătoare din România era suplinitoare la noi în sat şi noi eram tare fericiţi cu ea. Am învăţat uşor şi avea răbdare cu noi, ne plăcea la şcoală fiindcă eram doar 20 de copii între clasa pregătitoare şi clasa a IV-a. Ca mine cu părinţii plecaţi eram cinci. Fiecare rămas cu bunicii.

O dată, îmi amintesc că învăţătoarea Dora ne-a adus o hartă a lumii şi ne-a arătat unde au plecat părinţii noştri să lucreze: în Italia, în Spania, în Scoţia şi în Irlanda. Nu mi se părea departe pe hartă. Abia când am venit cu autobuzul împreună cu mama mi s-a părut tare departe.

 

citeste mai multe pe: gazetaromaneasca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *