Anul trecut, Edi Grosu (23 de ani) a obținut cel mai bun rezultat din istoria ciclismului românesc într-un mare tur, locul 5 într-o etapă din Il Giro. Acum, rutierul italienilor de la Vini Fantini pornește cu gânduri și mai mari în al doilea Tur al Italiei consecutiv la care va lua parte, competiție care va debuta pe 6 mai. Cu un an în plus de experiență și cu o echipă care se va concentra mai mult pe sprinturile lui decât pe clasamentul general (i-au adus special un om care să-i conducă trenulețul la finalurile de etapă), Edi spune că are șanse reale să dea lovitura și chiar să câștige o etapă.

Într-un interviu exclusiv pentru Digi Sport, Grosu povestește cum decurge pregătirea de iarnă a unui ciclist profesionist, cum se gândește să-și schimbe profilul de sprinter într-unul de clasament general, ce oferte de la echipe importante are, cum se bate pentru un singur loc la Jocurile Olimpice cu Serghei Țvetcov, care e asemănarea dintre el și Simona Halep și cum va deschide o Academie de ciclism în România. Vorbește și despre punctul cel mai fierbinte al ciclismului, dopajul, cum pot fi recunoscuți cei care apelează la substanțe interzise, dar și despre ultima noutate în domeniu – motorașele ajutătoare.

Digi Sport: Cum arată pregătirea de iarnă a unui ciclist?
Eduard Grosu: Se face foarte multă distanță, adică stai mult timp pe bicicletă pentru a acumula kilometri. După care încep antrenamentele specifice: forță, exerciții de forță pe bicicletă, pentru explozivitate, care te ajută la sprint, iar apoi antrenamentele gen concurs și cele cu plasă în spatele mașinii. Anul acesta am început pregătirea de iarnă la începutul lui noiembrie. Am stat în Italia, am făcut trei cantonamente cu echipa, primul la Bologna, celelalte la Pescara.

Și câți kilometri ai făcut în aceste cantonamente?
Aproape 9.000 de km, 8.700 mai exact.

 

citeste mai multe pe: digisport.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *