Povestea lui Vasile Munteanu, instructor de karate, nu e neapărat o poveste de succes, o poveste a unui român care a reușit în Londra. Este povestea unei echipe, a unor români care le-au dovedit englezilor și altor naționalități europene de ce sunt în stare urmașii lui Ștefan cel Mare. Și nici măcar nu este o poveste, ci un început de poveste pentru că senseiul nu are decât 26 de ani, iar mulți dintre elevii lui medaliați încă se luptă cu ghiozdanul la școală!
În mai puțin de trei ani de zile, clubul de karate, înființat în Londra de sensei Vasile Munteanu, a ajuns astăzi apreciat și respectat în lumea artelor marțiale din UK. Săptămâna trecută, cinci dintre micii sportivi români au urcat pe podiumul Campionatului Național Englez de Karate! Nu vorbim despre un concurs de grădiniță, ci de o competiție foarte grea la care au participat 77 de cluburi engleze cu aproape 1.000 de sportivi!
Karate înseamnă educație
Toată lumea are o vagă idee despre ceea ce înseamnă karate: niște scheme, niște picioare pe sus, șpagatul lui Van Damme etc. De fapt, karate înseamnă, în primul rând, educație. Ceea ce și-a propus tânărul instructor Vasile Munteanu nu a fost să construiască războinici, ci ceva mult mai simplu și pacifist: „Scopul meu este să-i scot pe copii din fața tabletelor și calculatoarelor și să le ofer alte modele de viață decât cele promovate de mass-media, adică ceea ce văd la televizor sau în altă parte”. Și poate succesul său se datorează și faptului că el însuși a devenit un model pentru elevii săi. Vorbim de succes, în condițiile în care clubul său proaspăt înființat deja se bate de la egal la egal cu cluburi cu zeci de ani de tradiție din UK.
citeste mai multe pe: diasporaro.com