„Cei 2,6 milioane de cetăţeni moldoveni care au mai rămas în ţară sunt victimele unei aşa-zise geostrategii. Toată povestea de succes a R. Moldova a fost construită de nişte funcţionari şi diplomaţi. Acum diplomaţii europeni s-au retras din poveste”, a declarat fostul premier Ion Sturza, potrivit Epochtimes.ro.

„Nouă ni s-a spus foarte simplu. Sunteţi jefuiţi şi umiliţi. Statul este o gaură neagră pentru tranzitul de arme, contrabandă şi arme nucleare, dar numai să nu vină ruşii. Deci o dilemă existenţială. Ruşii de fapt nici nu prea mai au multe resurse şi dorinţă de a fi implicaţi în Republica Moldova. Toată această poveste de succes a fost construită imaginar fie de nişte oameni din serviciile secrete, fie din diplomaţie. Ele direct sau indirect au contribuit la acest regim criminal de la Chişinău. Este foarte greu astăzi s-o dai înapoi, pentru carieră, pentru imagine”, a declarat fostul premier moldovean Ion Sturza astăzi la lansarea raportului Expert Forum 2016: „Priorităţi politice în România, priorităţi politice în Moldova”.

În opinia sa, tot mai mulţi cetăţeni din Moldova îşi leagă speranţa personală, a familiei, de România, prin acceptarea cetăţeniei, prin mutarea afacerilor dincolo de Prut, iar numărul celor care susţin unirea este mai mare de 20%. Ca urmare, creşte şi responsabilitatea României faţă de fraţii de peste Prut care vorbesc aceeaşi limbă şi au o istorie comună.

Sturza a mai afirmat că a substitui „astăzi cu surogate de moment discuţia şi acţiunile privind Moldova este o iresponsabilitate istorică. Aşa numitul Plan Marshall lansat cu fast la Chişinău, care este de fapt un amalgam de declaraţii şi cuvinte frumoase, sau alte iniţiative de acest gen nu soluţionează problema”.

Fostul premier consideră că România ar trebui „să se aloce 5 miliarde de euro pe 5 ani pentru modernizarea şi compatibilizarea infrastructurii, armonizarea sistemului financiar, creşterea competitivităţii economiei, modernizarea statului, creşterea nivelului de trai. Par mulţi bani, în realitate – nu. Doar 0,8 % din PIB-ul anual, 2,5 % din Buget. În schimbul acestui efort moderat din partea poporului român din Ţară vom putea: moderniza rapid Republica Moldova; contribui semnificativ la creşterea economică a României; face posibilă o integrare de facto economică a celor doua state româneşti; realiza o uniune politică în 8-10 ani”.

Pe de altă parte, Ion Sturza a mai susţinut că există o „opoziţie în interiorul UE faţă de eforturile de apropiere a României de R.Moldova, din partea unor ţări precum Germania, unele ţări baltice sau Polonia şi Ungaria, care au fost geloase faţă de ce a făcut România în Republica Moldova”.

Referitor la noile forţe politice, fostul premier a îndemnat electoratul pro-european din R.Moldova să nu se teamă să susţină PAS-ul Maiei Sandu sau Platforma DA din cauza sperietorii ruseşti, prin care se încearcă discreditarea acestora pe motivul asocierii cu forţele pro-ruse la proteste.

În legătură cu capacitatea guvernului Filip de a face reforme, Ion Sturza s-a arătat sceptic, arătând că „asta ar însemna ca regimul de la Chişinău să-şi amputeze toate membrele”.

 

sursa: http://independent.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *